Η κατανάλωση μαϊντανού ίσως βοηθά στην πρόληψη της λευχαιμίας, σύμφωνα με γερμανούς επιστήμονες.


Ο μαϊντανός και το σέλερι περιέχουν υψηλές ποσότητες απιγενίνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που συγκαταλέγεται στα φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.


Ο επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Groningen στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι η απιγενίνη, που βρίσκεται επίσης σε άλλα λαχανικά, στα φρούτα, το κόκκινο κρασί και τη σάλτσα ντομάτας έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει την ανάπτυξη δύο ειδών καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται λευχαιμία, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης τους.


Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο ότι το συστατικό αυτό έχει την ιδιότητα να εμφανίζει αντίσταση στη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς με λευχαιμία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η θεραπεία των ανθρώπων που ήδη πάσχουν από αυτή.


Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η απιγενίνη μπορεί επίσης να προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών.


Διαβάστε ακόμα:

Οι άγνωστοι «ευεργέτες» μας

http://www.vita.gr/html/ent/677/ent.9677.asp


To τσάι: Εχθρός της λευχαιμίας!

http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.9223.asp


Βλαστοκύτταρα κατά λευχαιμίας

http://www.vita.gr/html/ent/776/ent.10776.asp