Οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο ένα αστείο σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια, οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω από τους άνδρες για να κατανοήσουν ένα αστείο, ωστόσο τελικά γελάνε πολύ περισσότερο.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται το χιούμορ. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα μέρη του εγκεφάλου σε σχέση με τους άνδρες όταν ακούν ένα αστείο.

Στο ένα πείραμα που πραγματοποίησαν, έδειξαν σε 10 άνδρες και 10 γυναίκες ασπρόμαυρα κινούμενα σχέδια, ενώ παράλληλα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).

Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πόσο αστείο ήταν αυτό που παρακολουθούσαν κάθε φορά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τον προμετωπιαίο λοβό περισσότερο από ό,τι οι άνδρες. Κι αυτό εξηγεί την καθυστερημένη τους αντίδραση σε ένα αστείο.

«Τα ευρήματά μας συμφωνούν απόλυτα με τα στερεότυπα περί ανδρικής και γυναικείας αντίδρασης στο χιούμορ», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Διεπιστημονικής Μελέτης Εγκεφάλου, καθηγητής Άλαν Ράις.

«Οι μαγνητικές εγκεφάλου έδειξαν ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερες προσδοκίες σχετικά με το χιουμοριστικό περιεχόμενο ενός αστείου – όμως, όταν βρίσκουν κάτι αστείο, τότε το απολαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό», εξηγεί ο ειδικός.

«Οι άνδρες έχουν την αντίθετη αντίδραση: Περιμένουν να καταλάβουν ένα αστείο και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, απογοητεύονται διπλά», συμπληρώνει.

Διαβαστε ακόμα:
Τι αποκαλύπτει το γέλιο σας;
http://www.vita.gr/html/ent/870/ent.9870.asp

Έκανα για πρώτη φορά γελωτοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/100/ent.2100.asp

Αποκαλυπτικά τα γυναικεία πρόσωπα
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.8497.asp