Περίπου ένας στους τέσσερις καρκίνους θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αλλάζαμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Οι ειδικοί της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) με έδρα τη Γενεύη, τονίζουν επίσης ότι εννέα λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού και της υιοθέτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

«Αν υπήρχε μια ανακοίνωση ότι κάποιος ανακάλυψε τη θεραπεία για το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στον πλανήτη, τότε σίγουρα θα υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός», αναφέρει ο πρόεδρος του UICC κ. Ντέιβιντ Χιλ.

«Το θέμα όμως είναι ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί το 40% των καρκίνων αυτών. Η τραγωδία είναι ότι δεν τον εφαρμόζουμε» τονίζει ο ειδικός.

Ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να είναι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας και του ήπατος που προκαλούνται από ιούς και μπορούν να αποφευχθούν μέσω εμβολίων.

Οι ελβετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο 40% των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού και απλών αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως π.χ. η διακοπή του καπνίσματος, η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται συνεχώς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 45% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:
Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.10043.asp