Το πόσο θα ωφεληθούμε από την αεροβική γυμναστική εξαρτάται από τα γονίδιά μας, εκτιμούν τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, περίπου το 20% του πληθυσμού δεν αποκομίζει κανένα απολύτως όφελος από τη συστηματική αεροβική γυμναστική, ιδιαίτερα δε στερείται τις ευνοϊκές επιδράσεις της στην καρδιά και την πρόληψη του διαβήτη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζέιμς Τίμονς από το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του καθενός.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις ανέκυψαν από την ενδελεχή ανάλυση του γενετικού χάρτη του ανθρώπινου οργανισμού και στοχεύουν στη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης.

«Πρόκειται για ένα από τα πρώτα παραδείγματα εξατομικευμένης, γενετικής ιατρικής» αναφέρει ο δρ. Τίμονς.

Στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Physiology» αναφέρεται ότι στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500 εθελοντές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι μοιράστηκαν σε διάφορα προγράμματα 30λεπτης αεροβικής άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα.

Στο τέλος της 6ης, της 12ης και της 20ής, εβδομάδας οι ερευνητές έλεγχαν τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν λοιπόν τα εξής:

§ Η πλειονότητα των εθελοντών είχε παρουσιάσει μια μετρήσιμη βελτίωση ως προς το οξυγόνο που χρειαζόταν ο οργανισμός τους κατά τη διάρκεια της άσκησης – βασικό δείκτη της φυσικής κατάστασης.

§ Στο 20% περίπου των εθελοντών η βελτίωση της οξυγόνωσης του οργανισμού τους έπεφτε κάτω από το 5% – ήταν δηλαδή ανεπαίσθητη.

§ Από την άλλη, περίπου το 30% των εθελοντών, δεν παρουσίασε καμία αύξηση στα επίπεδα της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι η άσκηση δεν κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Μέσω μιας πρωτοποριακής ανάλυσης δειγμάτων μυϊκού ιστού, οι ειδικοί εντόπισαν 30 γονίδια που προέβλεπαν κατά πόσο οι εθελοντές θα επιτύγχαναν αύξηση της οξυγόνωσης του οργανισμού τους μέσω της συχνής άσκησης. Από αυτά, τα 11 επηρεάζουν ιδιαίτερα το βαθμό στον οποίο κάποιος θα ωφεληθεί από την αεροβική άσκηση.

Εν κατακλείδι, ο δρ. Τζέιμς Τίμονς σχολιάζει ότι η μειωμένη κατανάλωση οξυγόνου είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου που μπορεί οδηγήσει σε ασθένεια και πρόωρο θάνατο. Δεδομένου λοιπόν ότι η άσκηση μπορεί να είναι η λύση, οι ειδικοί έχουν πλέον στα χέρια τους ένα δείκτη βάσει του οποίου θα μπορούν να «συνταγογραφούν» αυτομάτως την άσκηση σε όσους θα ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα ανταποκριθούν σε αυτήν θετικά, και άλλου τύπου θεραπείες στους υπόλοιπους, όπως πχ. εξειδικευμένη διατροφή.

Διαβάστε ακόμα:
5 πράγµατα που δεν ξέρετε για το fitness
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.8052.asp

Tεστ: Bαθμολογήστε τη φυσική σας κατάσταση
http://www.vita.gr/html/ent/119/ent.1119.asp

Τα γονίδια της μακροζωίας!
http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.10387.asp