Δύο νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης τα οποία λαμβάνονται κυρίως από άτομα που αθλούνται και επιθυμούν την αύξηση του σωματικού τους όγκου, τελικά είναι αναποτελεσματικά.

Όπως φαίνεται από τα νέα ευρήματα, τα συγκεκριμένα προϊόντα οδηγούν μόνο στην άσκοπη σπατάλη χρημάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό έντυπο «Nutrition» και αφορούσε περίπου 1.000 ενηλίκους σε 50 γυμναστήρια, οι περισσότεροι από αυτούς έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής και μάλιστα χωρίς καμία καθοδήγηση.

Σχεδόν το 50% των ανδρών κατανάλωναν τέτοια προϊόντα με στόχο τη βελτίωση της εικόνας τους.

Παρόμοια αποτελέσματα, όμως, έδωσε και μια δεύτερη μελέτη που πραγματοποίησε σε επίπεδο μεταπτυχιακής διατριβής ο κ. Μάρτιν Φρεσέτ από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Ο ερευνητής ανέλυσε τα στοιχεία κορυφαίων αθλητών που είχαν συμμετάσχει στην επίσημη καναδική μελέτη για τις συνήθειες αθλητών «Canadian Sport Centre Dietary Study». Διαπίστωσε λοιπόν, ότι:

§ Περίπου το 90% των αθλητών έπαιρναν συμπληρώματα, γιατί απλώς τους είχαν προτείνει προπονητές και φίλοι τους.

§ Μόλις το 25% των αθλητών κατάφεραν να εξηγήσουν για ποιο ακριβώς λόγο προχώρησαν στην κίνηση αυτή.

§ Επιπλέον, το 80% όσων λάμβαναν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έπαιρναν ήδη αρκετή πρωτεΐνη μέσω της διατροφής τους και άρα η λήψη των συμπληρωμάτων αυτών ήταν περιττή.

Διαβάστε ακόμα:
Άχρηστα τα πρωτεϊνούχα ροφήματα
http://www.vita.gr/html/ent/806/ent.10806.asp

Αγχολυτική…πρωτεΐνη
http://www.vita.gr/html/ent/121/ent.10121.asp