Μια συσκευή που μιμείται τη λειτουργία του παγκρέατος θα μπορούσε να προσφέρει λύση σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, εκτιμούν τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η χρήση του συστήματος τεχνητού παγκρέατος σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-18 ετών με διαβήτη τύπου 1, είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα κατά το 60% του χρόνου δοκιμής, συγκριτικά με το 40% της συμβατικής αντλίας ινσουλίνης.

Τα ευρήματα της μελέτης, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet». Η συσκευή υψηλής τεχνολογίας διαθέτει υπερευαίσθητους αισθητήρες για τη διαρκή μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μια αντλία ινσουλίνης, η οποία χορηγεί τις απαραίτητες δόσεις ινσουλίνης όταν ο ασθενής κοιμάται.

Η συσκευή συνδυάζει αισθητήρες του σακχάρου αίματος με μια αντλία ινσουλίνης, χορηγώντας τις δόσεις ινσουλίνης που χρειάζεται ο ασθενής ενόσω κοιμάται και προστατεύοντάς τον από επικίνδυνα επεισόδια υπογλυκαιμίας.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα βοηθούν τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τη νόσο τους και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους», αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών κ. Roman Hovorka.

Διαβάστε ακόμα:
Αστραπιαίο τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.10791.asp

Σε απόσταση αναπνοής η δημιουργία τεχνητού παγκρέατος!
http://www.vita.gr/html/ent/186/ent.7186.asp