Μπορεί οπτικά να είναι ίδια με μια κοινή ντομάτα, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια «πανίσχυρη» ντομάτα με έντονη αντικαρκινική δράση που ανέπτυξαν ισπανοί επιστήμονες.

Για την ανάπτυξη της ντομάτας Moruno, όπως ονομάζεται, Ισπανοί ειδικοί χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια. Το νέο «όπλο» είναι αποτέλεσμα συνδυασμού 2.000 ποικιλιών και διαθέτει διπλάσια επίπεδα λυκοπενίου -της ουσίας που χαρίζει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της και θεωρείται ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Περιέχει επίσης βιταμίνη C όση κι ένα πορτοκάλι.

Από σήμερα, η «σούπερ» ντομάτα διατίθεται στη βρετανική αγορά μέσω της γωνστής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Tesco, προς 1,70 ευρώ η συσκευασία των 280 γρ.

«Οι ντομάτες θεωρούνται ήδη υπερ-τροφή, γιατί περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, η ντομάτα Moruno διαθέτει υπερβολικά υψηλά επίπεδα λυκοπενίου και βιταμίνης C», αναφέρει καταναλώτρια του νέου προϊόντος.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν σάλτσα ντομάτας πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 44% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, μάλιστα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας και λιπαρών ψαριών εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου και έχει έντονα αντικαρκινική δράση.

Διαβάστε ακόμα:
Ντομάτα η ευεργετική
http://www.vita.gr/html/ent/660/ent.10660.asp

Στο μικροσκόπιο… η ντομάτα
http://www.vita.gr/html/ent/087/ent.7087.asp

Χάπι για την καρδιά από συστατικό της ντομάτας
http://www.vita.gr/html/ent/290/ent.9290.asp