H κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών την εβδομάδα εκτοξεύει στο διπλάσιο τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής το δρ. Μαρκ Περέιρα, μελέτησε τα στοιχεία 60.524 ανδρών και γυναικών από τη Σιγκαπούρη, που είχαν συμμετάσχει στη 14ετή μελέτη Singapore Chinese Health Study.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης που περιέχουν τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος. Αντίθετα, καμία αντίστοιχη ένδειξη δεν υπάρχει για την κατανάλωση φρουτοχυμών.

Αν και ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, ωστόσο συγκαταλέγεται στους πιο θανατηφόρους, και μόνο το 5% όσων διαγιγνώσκονται θετικοί σε αυτόν καταφέρνουν να μείνουν στη ζωή για διάστημα 5 ετών μετά τη διάγνωση.

Μελετώντας τις περιπτώσεις των εθελοντών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την εβδομάδα -5 κατά μέσο όρο- εμφάνιζαν κατά 87% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Διαβάστε ακόμα:
Τα αναψυκτικά δεν είναι αθώα
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.4826.asp

Μην το παρακάνετε με τα φρουτοποτά
http://www.vita.gr/html/ent/189/ent.7189.asp

Αστραπιαίο τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.10791.asp