Μία νέα έρευνα έρχεται τώρα να επαληθεύσει προγενέστερα επιστημονικά πορίσματα που συνέδεαν τη μεσογειακή διατροφή με την πρόληψη και την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα, που διεξήχθη υπό τον δρ. Νικόλαο Σκαρμέα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 712 εθελοντών, ενώ παράλληλα μετρήθηκαν οι επιδόσεις της εγκεφαλικής τους λειτουργίας.

«Μοιράσαμε τους εθελοντές σε 3 ξεχωριστές ομάδες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή», εξήγησε ο δρ. Σκαρμέας. «Περίπου 6 χρόνια αργότερα τους υποβάλαμε σε μαγνητικές τομογραφίες. Είδαμε, λοιπόν, ότι 238 άτομα παρουσίαζαν τουλάχιστον μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία έφερε βλάβη», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά 36% χαμηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Τα οφέλη, βέβαια, ήταν ορατά ακόμη και σε εκείνους που ακολουθούσαν έστω και μερικώς τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, καθώς σε αυτούς ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ έπεφτε κατά 21%.

«Όπως προέκυψε», εξηγεί ο δρ. Σκαρμέας, «το να μην υιοθετεί κάποιος τη μεσογειακή διατροφή είχε την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με το να εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση».

Πέραν όμως της προστασίας που προσφέρει το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, ο έλληνας επιστήμονας τόνισε ότι η μεσογειακή διατροφή χαρίζει πολύτιμα χρόνια ακόμη και σε ασθενείς που έχουν ήδη εμφανίσει τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Διαβάστε ακόμα:
Μεσογειακή διατροφή vs Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/483/ent.8483.asp

Η καλύτερη διατροφή είναι η μεσογειακή
http://www.vita.gr/html/ent/359/ent.7359.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp