Η δύναμη της θέλησης είναι αποτελεσματικότερη από τα επιθέματα σε περίπτωση που θέλετε να κόψετε το κάπνισμα.

Οι καπνιστές που θέλουν απεγνωσμένα να κόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να βασιστούν περισσότερο στη δύναμη της θέλησης τους, παρά να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε επιθέματα και τσίχλες για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι επιστήμονες για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό μελέτησαν 100 παλιότερες έρευνες για τη διακοπή του καπνίσματος και διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των πρώην καπνιστών κατάφερε να κόψει το κάπνισμα χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε υποκατάστατα νικοτίνης, καθώς η δύναμη της θέλησής τους αποδείχτηκε αρκετή.

Οι έρευνες που εξυμνούν τα οφέλη των υποκατάστατων της νικοτίνης (τσίχλες, επιθέματα κτλ) χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες φαρμάκων σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι συμβαίνει με άλλες έρευνες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Οι κυβερνήσεις των κρατών έχουν επίσης μερίδιο ευθύνης για την εμπορευματοποίηση της διακοπής του καπνίσματος και για το γεγονός ότι κάνουν τη διαδικασία να φαντάζει πιο δύσκολη από ό,τι πραγματικά είναι», λέει ο Simon Chapman, καθηγητής Δημόσιας Υγείας.

Στην μετά- ανάλυση του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, μελετήθηκαν 511 μελέτες για τη διακοπή του καπνίσματος που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 65-75% των πρώην καπνιστών δήλωναν ότι η διακοπή του καπνίσματος ήταν πιο εύκολη από ό,τι περίμεναν.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το 51% των ερευνών που χρηματοδοτήθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρίες βρήκαν τα υποκατάστατα να έχουν αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ανεξάρτητες έρευνες ήταν 22%.

Διαβαστε ακόμα:
Με μέτρο τα υποκατάστατα νικοτίνης
http://www.vita.gr/html/ent/983/ent.8983.asp

Υποκατάστατα νικοτίνης: Γιατί το κοµπολόι δεν είναι αρκετό
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.7251.asp

Θέλω να κόψω το κάπνισμα. Θέλω πράγματι;
http://www.vita.gr/html/ent/671/ent.5671.asp