Όταν μια μητέρα διαισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του παιδιού της, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει δίκιο, αναφέρει η επιθεώρηση «The Lancet».

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρόλο που συνήθως οι γιατροί τείνουν να ανησυχούν για τα πάντα, θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη περισσότερο όταν οι γονείς εκφράζουν φόβους για την υγεία του παιδιού τους και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Μάθιου Τόμσον, ένας από τους ερευνητές, οι γιατροί θα πρέπει να αφουγκράζονται τις ανησυχίες των γονιών, αφού εκείνοι είναι «πιο κοντά» στα παιδιά τους και γνωρίζουν πολύ καλύτερα πότε πρόκειται για κάτι σοβαρό ή όχι.

Η επιθεώρηση αναφέρει ακόμη ότι οι γιατροί θα πρέπει γενικά να εμπιστεύονται και το δικό τους ένστικτο στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε διάγνωση, κυρίως όταν οι ασθενείς είναι παιδιά.

Όπως αναφέρει ο δρ. Τόμσον, «Για τους γιατρούς είναι σαν να ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα, καθώς οι σοβαρές λοιμώξεις είναι πλέον σπάνιες χάρη στους εμβολιασμούς».

Από την πλευρά της η δρ. Αν Βαν Ντεν Μπρούελ δηλώνει: «Οι ειδικοί θα πρέπει να εξετάζουν διεξοδικά τα παιδιά για την εξεύρεση σοβαρών προειδοποιητικών ενδείξεων. Για παράδειγμα, όλοι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμοκρασία ενός παιδιού κτλ. Από την πλευρά τους οι γονείς δεν θα πρέπει να προσπαθούν να βγάλουν τη δική τους διάγνωση. Πρέπει, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι βοηθούν σημαντικά στον εντοπισμό ανησυχητικών ενδείξεων, όταν το παιδί τους δεν αισθάνεται καλά».

Διαβάστε ακόμα:
Aρρωσταίνει συχνά στον παιδικό σταθμό. Tι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.1503.asp

«Mαμά, πονάω…» Πότε πρέπει να το πάτε επειγόντως στο γιατρό!
http://www.vita.gr/html/ent/077/ent.6077.asp

Πιες παιδί μου το φάρμακό σου!
http://www.vita.gr/html/ent/487/ent.1487.asp