Μετά το κάπνισμα, το χαμηλό IQ αναδεικνύεται σε δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (MRC), διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά σκορ στα τεστ νοημοσύνης (IQ) συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, ενώ φάνηκε ότι συνιστούν τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 1.145 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 55, το προφίλ υγείας των οποίων αξιολογήθηκε σε συνάρτηση με την παρουσία/απουσία των 5 πιο σημαντικών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθειες, δηλαδή –με σειρά προτεραιότητας- του καπνίσματος, του χαμηλού δείκτη νοημοσύνης, του χαμηλού εισοδήματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της απουσίας σωματικής άσκησης.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, David Batty, η συσχέτιση του χαμηλού IQ με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοπάθειας, συνδέεται με την αντίληψη του κάθε ατόμου για την «υγιή συμπεριφορά». Έχει δηλαδή διαπιστωθεί ότι άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, δεν λάμβαναν υπόψη τους, τις συστάσεις των ειδικών για μείωση ή κόψιμο του καπνίσματος, καλή διατροφή και συστηματική άσκηση, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν συχνότερα από άλλους καρδιαγγειακές νόσους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να σχεδιαστούν καλύτερα οι καμπάνιες που ωθούν προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι ώστε να απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά και να ληφθούν μέτρα, κυρίως σε επίπεδο εκπαίδευσης, ώστε να αυξηθεί κατά μέσο όρο το IQ μέσα στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο διαβήτης ευθύνονταν για το 32% των θανάτων παγκοσμίως για το 2005, ενώ οι καρδιοπάθειες φαίνεται μαστίζουν τις βιομηχανικές χώρες.

Μέσα σε αυτό το θλιβερό πλαίσιο, πολυάριθμες έρευνες καταδεικνύουν ότι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα αντίστοιχα, είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση ασθενειών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην περιορισμένη πρόσβαση των κοινωνικών αυτών ομάδων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις κακές συνθήκες διαβίωσης, στο χρόνιο στρες, αλλά και στην υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού life style (π.χ. οι καπνιστές είναι περισσότεροι στα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα).

Διαβάστε ακόμα:
Ευφυΐα ίσον μακροζωία!
http://www.vita.gr/html/ent/685/ent.8685.asp

Ποιοι είναι οι πραγματικά έξυπνοι
http://www.vita.gr/html/ent/681/ent.6681.asp

Plac test: Τι «λέει» για την καρδιά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/427/ent.10427.asp