Μία και μόνο δόση ενός νέου φαρμάκου μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν κάθε περίπτωση της παρασιτικής νόσου λεϊσμανίασης, ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ινδία.

Οι συμβατικές θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για τη νόσο -που είναι γνωστή και ως καλααζάρ- δρουν σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών σε σχέση με το νέο φάρμακο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με μία μόνο δόση της δραστικής ουσίας αμφοτερίνη Β είναι δυνατόν να θεραπεύσουν πολλούς ασθενείς σε αρχικό στάδιο της νόσου που εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, κούραση και απώλεια βάρους καθώς τα παράσιτα μολύνουν τα κύτταρα του οργανισμού.

Η λεϊσμανίαση εντοπίζεται στην Ευρώπη, την Ασία, και την Αφρική αλλά βρίσκεται σε έξαρση στην Ινδία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το νέο φάρμακο θεράπευσε και τους 304 ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτή μέσα σε 30 ημέρες.

Για οικονομικούς κυρίως λόγους, οι γιατροί αναζητούσαν μια εύκολη θεραπεία κατά του καλααζάρ, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως. Το καλααζάρ μεταδίδεται από το τσίμπημα της σκνίπας.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εφ άπαξ δόση του νέου φαρμάκου είναι λιγότερο αποτελεσματική από τις υπόλοιπες θεραπείες και δεν υφίσταται καμία ανησυχία όσον αφορά την ασφάλειά του τόσο για παιδιά όσο και για τους ενήλικους.

Διαβάστε ακόμα:
Κατοικίδια: Ούτε γάτα ούτε ζημιά;
http://www.vita.gr/html/ent/529/ent.6529.asp

Πώς να διώξετε… τους επισκέπτες σας!
http://www.vita.gr/html/ent/405/ent.2405.asp

Kουνούπια τέλος!
http://www.vita.gr/html/ent/260/ent.2260.asp