Οι γυναίκες «αφήνονται» μετά το γάμο, με αποτέλεσμα να παχαίνουν, εκτιμά μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Preventive Medicine», οι ερευνητές παρακολούθησαν 6.000 γυναίκες από 18 έως 23 ετών, από το 1996 μέχρι το 2006. Καθεμία εκλήθη να συμπληρώνει κάθε τόσο ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε το ύψος, το βάρος, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι μέσα σε 10 χρόνια, περίπου το 10% των εθελοντριών θα έπαιρναν γύρω στα 5 κιλά αν ήταν ελεύθερες και δεν είχαν παιδί, 7 κιλά αν είχαν σύντροφο και 10 κιλά αν είχαν σύντροφο και παιδί.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του σωματικού βάρους οφειλόταν στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών των συντρόφων, ενώ, παράλληλα, ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος με την επακόλουθη έλλειψη σωματικής άσκησης έδειξαν να επηρεάζουν αρκετά την εικόνα των γυναικών.

«Πρόκειται για μια γενικότερη ανησυχία για την υγεία μας, την ώρα που τα επίπεδα παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς», αναφέρει η καθηγήτρια Ανέτ Ντόμπσον, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Ο γάμος, η συγκατοίκηση και η απόκτηση ενός παιδιού είναι γεγονότα που μπορούν να συμβάλλουν στη συσσώρευση παραπανίσιων κιλών. Εστιάζοντας σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, στοχεύουμε στην αποτροπή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας που οφείλονται στο αυξημένο σωματικό βάρος», εξηγεί η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Ο γάμος παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/375/ent.9375.asp

Υπάρχουν λόγοι για να παντρευτείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/603/ent.10603.asp

Eίστε πράγματι έτοιμοι για γάμο;
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.3336.asp