Οι λάτρεις του μαυρίσματος θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να προστατευτούν από τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν τα solarium για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, 1 στα 7 solarium δεν πληροί τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε εκτεταμένη έρευνα που έγινε σε 10 κράτη της Ε.Ε. εξετάστηκαν πάνω από 500 κρεβάτια solarium που λειτουργούσαν σε 300 ινστιτούτα ομορφιάς, γυμναστήρια και spa. Όπως αποδείχτηκε, σε πολλές περιπτώσεις η υπεριώδης ακτινοβολία υπερέβαινε τα όρια ασφαλείας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όσων τα επισκέπτονταν.
Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

Η υπέρβαση των ορίων ασφαλείας της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν ήταν, ωστόσο, το μοναδικό πρόβλημα που εντόπισαν οι ειδικοί στα κέντρα αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους επέτρεπαν τη χρήση των solarium σε νέους κάτω των 18 ετών, κάτι που απαγορεύεται.

Επιπλέον, στα κέντρα αυτά δεν υπήρχαν έντυπα πληροφόρησης των πελατών για τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, για τους τρόπους προστασίας από αυτήν, αλλά και για την ορθή χρήση των μηχανημάτων.

Τα ευρήματα αυτά οδηγούν την Κομισιόν στην απόφαση να θεσπίσει νέες οδηγίες ασφαλούς χρήσης για τα solarium, ενώ παράλληλα συμβουλεύει τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικός και να λαμβάνει από μόνος του μέτρα προστασίας.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πρέπει να προσαρμόζουν τη διάρκεια παραμονής τους στα solarium ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας τους (αν, δηλαδή, είναι ανοιχτόχρωμοι θα πρέπει να εκτίθενται λιγότερο χρόνο σε υπεριώδη ακτινοβολία). Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιούν κάλυμμα για να προστατεύουν τα μάτια τους από την ακτινοβολία, ενώ όσοι είναι κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου solarium.

Διαβάστε ακόμα:

«Μαύρο» στο σολάριουμ!
http://www.vita.gr/html/ent/896/ent.9896.asp

Μύθος το ασφαλές μαύρισμα από σολάριουμ
http://www.vita.gr/html/ent/811/ent.4811.asp