Ένα γρήγορο και φθηνό τεστ DNA που θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν κάποιος έχει πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιες κληρονομικές ασθένειες θα είναι σύντομα στη διάθεσή μας.

Για το τεστ, που παρασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αρκεί μία σταγόνα σάλιο ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να εντοπίσουν τις παραλλαγές των γονιδίων στο γενετικό κώδικα των ασθενών. Με άλλα λόγια, απειροελάχιστες διαφορές στη γονιδιακή αλληλουχία ενός ατόμου μπορούν να δείξουν αν θα έχει προδιάθεση σε κάποια νόσο.

Όπως αναφέρει ο δρ. Juan Diaz-Mochon, από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει μια γρήγορη και οικονομική εναλλακτική μέθοδο ελέγχου πέρα από την ήδη υπάρχουσα που είναι σημαντικά πιο ακριβή και γι αυτό δεν είναι προσιτή σε όλους. Σχολιάζει, μάλιστα, ότι το τεστ θα βοηθήσει τους ερευνητές να εκπληρώσουν το στόχο τους, που είναι η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος μέσα σε λίγες ώρες και με κόστος μικρότερο των 730 ευρώ.

Ο καθηγητής Mark Bradley πάντως, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Angewandte Chemie», επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και συνεργασία με κορυφαίους ερευνητές και εταιρείες στο συγκεκριμένο πεδίο, ώστε να υπάρχει ένα τεστ που θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα αποφύγω τις ασθένειες των γονιών μου;
http://www.vita.gr/html/ent/129/ent.6129.asp

Υπάρχει και καλή κληρονομικότητα! Ας πάρουμε και κάτι καλό από τους γονείς μας…
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.1435.asp