Η συστηματική λήψη ασπιρίνης περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού ή μεταστάσεων, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Η 10χρονη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 4.164 νοσοκόμες και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», έδειξε ότι όσες έπαιρναν ασπιρίνη -συνήθως προληπτικά για την αποφυγή εμφραγμάτων και εγκεφαλικών- είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού και 50% μικρότερο κίνδυνο μετάστασής του.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μεταστάσεων και τον κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και είχαν θεραπευτεί», αναφέρει ο δρ. Michelle Holmes από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, όσες έπαιρναν ασπιρίνη 2-5 φορές την εβδομάδα παρουσίασαν περιορισμένο κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου κατά 60% και περιορισμένο κίνδυνο θανάτου κατά 71%, ενώ 6-7 ασπιρίνες την εβδομάδα περιόριζαν τον κίνδυνο εξάπλωσης κατά 43% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 64%.

«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, τότε η λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμη ένα απλό, οικονομικό και σχετικά ασφαλές ‘’εργαλείο’’ που θα βοηθήσει σημαντικά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ζήσουν περισσότερο», συμπληρώνει ο δρ. Holmes.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα φάρμακα που έχουν παρόμοια οφέλη με αυτά της ασπιρίνης, τα λεγόμενα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή NSAIDS, τα οποία περιέχουν ιβουπροφένη και ναπροξένη αλλά όχι παρακεταμόλη. Αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, προφανώς περιορίζουν τους όγκους μειώνοντας τη φλεγμονή, δεν υπάρχουν όμως ακόμη επαρκή στοιχεία γι’ αυτή τους τη δράση.

«Η ασπιρίνη, όμως, έχει ήπιες παρενέργειες συγκριτικά με τις χημειοθεραπείες κατά του καρκίνου, και μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους ασθενείς να μη λαμβάνουν ασπιρίνη ενώ υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες, επειδή ο κίνδυνος εκδήλωσης παρενεργειών είναι μεγάλος, αφού η λήψη της ενδέχεται να προκαλέσει γαστρορραγία, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση.


Διαβάστε ακόμα:
Όχι στην ασπιρίνη μαζί με εμβόλια
http://www.vita.gr/html/ent/508/ent.10508.asp

«Όχι» στη συστηματική λήψη ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/947/ent.9947.asp

Όχι στην προληπτική χρήση ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.9278.asp

Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας:

http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp