Ο βελονισμός ίσως να μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από τους πόνους περιόδου από τους οποίους υποφέρουν περισσότερες από τις μισές νέες γυναίκες.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από εκτεταμένη ανάλυση 27 παλιότερων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 3000 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης την οποία διεξήγαγαν ερευνητές από τη Νότια Κορέα, ο βελονισμός φάνηκε να είναι αποτελεσματικότερος από τις κλασσικές θεραπείες και τις θεραπείες με βότανα.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην ανακούφιση του πόνου, με την αύξηση της παραγωγής ενδορφινών και σεροτινίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.Η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και προκαλούν αίσθημα ευεξίας.

Μάλιστα τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συγκαταλέγουν τον βελονισμό στις πιθανώς αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης των πόνων περιόδου.

Οι πόνοι περιόδου είναι συνήθως αγνώστου αιτιολογίας και συχνά συνοδεύονται από πονοκεφάλους, διάρροιες, ναυτία και ζάλη. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο για το 10% των νέων γυναικών που τις εμποδίζει να εργαστούν, ενώ κοστίζει εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χαμένες ώρες εργασίας.

Διαβάστε ακόμα:
Του κύκλου τα καμώματα
http://www.vita.gr/html/ent/636/ent.10636.asp

Πόνος στην κοιλιά; Αφεθείτε στα… χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/634/ent.10634.asp

Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp

Ηλεκτρική θεραπεία για τους πόνους περιόδου
http://www.vita.gr/html/ent/489/ent.9489.asp