Το πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα για το αντίθετο φύλο ενδέχεται να έχει άμεση σχέση με τη μυρωδιά του ιδρώτα της, που με τη σειρά της έχει σχέση με την ποικιλομορφία του γονιδιώματός της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη εξετάζοντας το DNA από περίπου 150 φοιτητές, το μυστικό της γοητείας που ασκεί μια γυναίκα στους άνδρες φαίνεται ότι κρύβεται στα γονίδια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι γνωστά ως «μείζον σύστημα ιστοσυμβατότητας» (ΜΗC), και τα κληρονομούμε από τους γονείς μας.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που έγινε, οι συμμετέχοντες έδωσαν λεπτομέρειες για την ερωτική τους ζωή και εξετάστηκαν για το επίπεδο των ΜΗC γονιδίων στο DNA τους. Η ιδέα είναι ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα σε γονίδια ΜHC τόσο πιο ακαταμάχητη είναι μια γυναίκα στον ανδρικό πληθυσμό. Οι ενδείξεις γι’ αυτό υπάρχουν τόσο στον ιδρώτα όσο και στην εμφάνισή της, που ειδοποιούν τους υποψήφιους συντρόφους ότι τα παιδιά που δυνητικά θα γεννηθούν από αυτή τη μητέρα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Πράγματι, στη μελέτη επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση, με τις γυναίκες που επεδείκνυαν υψηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων γονιδίων να είναι πιο δραστήριες σεξουαλικά. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ούτε για το πώς το ανοσοποιητικό μιας γυναίκας επηρεάζει τις επιτυχίες της με τους άνδρες ούτε αν τα γονίδιά της την μετατρέπουν σε γυναίκα-παγίδα ή, αντιθέτως, αν αυτή βρίσκει τους άνδρες ακαταμάχητους.

Δίνουν όμως τρεις ερμηνείες, από τις οποίες καμία δεν αποκλείει τις άλλες: Η πρώτη αφορά τον ιδρώτα που, σύμφωνα και με παλαιότερες έρευνες, όσο πιο πολύ αποκλίνει από τον δικό μας, τόσο πιο ευχάριστος και γλυκός μάς φαίνεται. Έτσι, λένε οι ερευνητές ,εμποδίζεται η πιθανότητα ζευγαρώματος με συγγενείς.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ερμηνεία, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα στα γονίδια MHC είναι πιο κοινωνικές και πιο δραστήριες σεξουαλικά, επομένως αυτές βρίσκουν ελκυστικούς τους υποψήφιους συντρόφους και όχι το ανάποδο.

Ενώ η τρίτη ερμηνεία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με ισχυρό ανοσοποιητικό είναι απλά πιο εκλεκτικές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Αnimal Behavior».

Διαβάστε ακόμα:
Μαγικό φίλτρο του έρωτα ο ιδρώτας
http://www.vita.gr/html/ent/991/ent.9991.asp

Oι μυρωδιές του έρωτα
http://www.vita.gr/html/ent/122/ent.1122.asp

Φερομόνες: Οι ορμόνες της ερωτικής έλξης. Tελικά υπάρχει «χημεία»!
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.1020.asp