Πηγαίνετε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, αγοράζατε ένα κιτ και σε λίγα λεπτά μαθαίνετε αν έχετε καρκίνο, τόσο απλά σαν κάνατε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά…

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι ανέπτυξαν ένα λεπτό αισθητήρα, ο οποίος είναι μικρότερος από μια ανθρώπινη τρίχα και μπορεί μέσω των υγρών του ανθρώπινου σώματος να διαγνώσει μια ευρεία γκάμα παθήσεων, ανάμεσά τους καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

«Πολλές παθήσεις που σχετίζονται με τη σύσταση των υγρών του σώματος είναι δύσκολο να ανιχνευθούν», λέει ο Jae Kwon, βοηθός καθηγητής Ηλεκτρονικών και Μηχανικός Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι

και προσθέτει: «Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια μικρή συσκευή που να είναι απλή και εύκολη στη χρήση, ενώ παράλληλα μπορεί να διαγνώσει εύκολα πολλές παθήσεις».

Οι περισσότεροι ανιχνευτές υγρών του σώματος που υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν μειωμένη ποιότητα σήματος, η νέα όμως τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος ανιχνευτής τον καθιστά πολύ πιο ευαίσθητο και ακριβή στη διάγνωση πολλών παθήσεων.

Το υπό διαμόρφωση τεστ δίνει αποτελέσματα σχεδόν αμέσως, γεγονός που μειώνει το άγχος που νοιώθει κάποιος όταν περιμένει μια διάγνωση, όπως συμβαίνει π.χ. στις βιοψίες που τα αποτελέσματα μπορεί να πάρουν μερικές μέρες ή εβδομάδες για να βγουν.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ ανιχνεύει πολλούς καρκίνους
http://www.vita.gr/html/ent/301/ent.9301.asp

Αστραπιαίο τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.10791.asp