Το κάπνισμα πίπας και πούρων ίσως να είναι πιο επιβλαβές από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν πως τα πούρα και η πίπα είναι λιγότερο ανθυγιεινές συνήθειες σε σχέση με τα τσιγάρα, εντούτοις μια νέα έρευνα συνδέει το κάπνισμα πίπας και πούρων με μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διεξήγαν έρευνα για να ανακαλύψουν κατά πόσο το κάπνισμα πίπας και πούρων αυξάνει τα επίπεδα κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης, το οποίο περιορίζει τη λειτουργία των πνευμόνων και «φράζει» του αεραγωγούς τους.

Από τη μελέτη, που έγινε σε 3528 ανθρώπους, φάνηκε ότι όσοι δεν κάπνιζαν τσιγάρα, αλλά συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρα είχαν φραγμένους αεραγωγούς σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα επίπεδα κοτινίνης ανάμεσα στους καπνιστές πίπας ή πούρων, διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο χαμηλά σε σχέση με αυτά που εμφάνιζαν όσοι κάπνιζαν τσιγάρα. Η διαφορά αυτή στα επίπεδα κοτινίνης αποδίδεται στη μειωμένη απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι πνεύμονες εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα υποπροϊόντων καπνού.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το κάπνισμα πίπας και πούρων συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων που με τη σειρά της οδηγεί σε παθήσεις των πνευμόνων», αναφέρει ο R. Graham Barr, MD, Dr.PH, βοηθός καθηγητής φαρμακολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

«Το κάπνισμα πούρων και πίπας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη των πνευμόνων και να οδηγήσει σε πνευμονικές παθήσεις. Οι γιατροί θα πρέπει να επισημαίνουν αυτούς τους κινδύνους στους καπνιστές και να τους παροτρύνουν να κόψουν το κάπνισμα πούρων ή πίπας» συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Πνεύμονες ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/865/ent.7865.asp

Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Τρέξε, τρέξε καπνιστή!
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.7412.asp