Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κοινό ραβέντι, το αγαπημένο ζαρζαβατικό των Βρετανών, περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα και ότι το ψήσιμό του για 20 λεπτά, π.χ. για να φτιάξουμε κομπόστα ή πίτα με ραβέντι, μπορεί να αυξήσει δραστικά την περιεκτικότητά του σε αυτές τις δραστικές ουσίες.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Sheffild Hallam στο Νότιο Γιορκσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνεργασία με το Σκοτσέζικο Ερευνητικό Ινστιτούτο Καλλιέργειας, είναι η πρώτη που διερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοινής ποικιλίας του συγκεκριμένου φυτού και ιδιαίτερα μίας που φύεται στο Νότιο Γιορκσάιρ.

Παλαιότερες έρευνες είχαν εστιάσει περισσότερο την προσοχή τους στο φαρμακευτικό ραβέντι που φύεται στην Άπω Ανατολή, του οποίου οι θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ήδη γνωστές από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τώρα οι ειδικοί ελπίζουν ότι αν καταφέρουν να εξαγάγουν τα πολύτιμα συστατικά από το φυτό, θα μπορέσουν να παρασκευάσουν καινούργια φάρμακα κατά του καρκίνου, π.χ. κατά της λευχαιμίας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο συγκεκριμένο φυτό (όπως άλλωστε και σε πολλά κόκκινα λαχανικά), μπορούν να δράσουν προληπτικά κατά της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και να συμβάλουν στην παρασκευή νέων, λιγότερο τοξικών αντικαρκινικών φαρμάκων.

«Αν καταφέρουμε να εξαγάγουμε αυτές τις ουσίες, τότε ίσως μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, παράλληλα με τη χημειοθεραπεία, στην αντιμετώπιση του καρκίνου», συμπλήρωσε εμφατικά η δρ. Νίκκι Τζόρνταν Μαχί από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Sheffild Hallam.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Food Chemistry».

Διαβάστε ακόμα:
«Ασπίδα» για το στομάχι
http://www.vita.gr/html/ent/779/ent.10779.asp

Η παχυσαρκία εκτοξεύει τον καρκίνο στα ύψη
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.10075.asp

Η καλύτερη διατροφή είναι η μεσογειακή
http://www.vita.gr/html/ent/359/ent.7359.asp