Την απόσυρση του φαρμάκου Avandia κατά του διαβήτη, της εταιρείας «GlaxoSmithKline», απαιτούν τώρα αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς, όπως αναφέρουν, συνδέεται με περίπου 83.000 περιπτώσεις καρδιακών επεισοδίων.

Η επικριτική έκθεση αμερικανών γερουσιαστών συνδέει άμεσα το γνωστό φάρμακο κατά του διαβήτη -το οποίο διατίθεται και στη χώρα μας- με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και αποκαλύπτει ότι δύο αμερικανικές επιτροπές για την αξιολόγηση φαρμάκων έχουν μέχρι στιγμής εισηγηθεί την απόσυρσή του από την αγορά για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι η GlaxoSmithKline «γνώριζε επί πολλά χρόνια ότι υπάρχουν πιθανοί καρδιακοί κίνδυνοι που συνδέονται με το Avandia». Οι γερουσιαστές επικαλούνται memo ελεγκτών ασφαλείας του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που από το 2007 είχαν επισημάνει τις σοβαρές επιπλοκές για τις οποίες κατηγορείται το φάρμακο –ωστόσο τότε η συμβουλευτική επιτροπή του FDA για την ασφάλεια των φαρμάκων είχε απορρίψει την πρότασή τους για απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά.

Αναλυτές, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι οι νέες αυτές εξελίξεις ενισχύουν τον κίνδυνο δικαστικών μέτρων εναντίον της εταιρείας GlaxoSmithKline που το παράγει. Κάτι τέτοιο, παρ’ όλα αυτά, δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις πωλήσεις του φαρμάκου, καθώς, ήδη από το 2007, η ζήτησή του πραγματοποίησε βουτιά, όταν είχε κατηγορηθεί για τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Το κατά πόσον τελικά το Avandia θα αποσυρθεί από την αμερικανική αγορά μένει να το δούμε. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η GlaxoSmithKline δεν θα δεχθεί ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα, καθώς το εν λόγω φάρμακο αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% των πωλήσεών της», αναφέρει ο αναλυτής τής «Shore Capital», κ. Μπράιαν Γουάιτ.

Εκπρόσωποι της εταιρείας, ωστόσο, έσπευσαν να βεβαιώσουν ότι το Avandia είναι απολύτως ασφαλές και διέψευσαν ότι η GlaxoSmithKline «προσπάθησε να εκφοβίσει ανεξάρτητους γιατρούς» ώστε να αποκρύψει τους κινδύνους, όπως την κατηγορούν στην έκθεσή τους οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές.

Διαβάστε ακόμα:
Οι στατίνες ένοχες για διαβήτη;
http://www.vita.gr/html/ent/990/ent.10990.asp

Κωδικός: Διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.10432.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Επικίνδυνη θεραπεία για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/861/ent.10861.asp