Με πέντε απλά βήματα μπορούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία, εκτιμούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Αν και κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι η ευτυχία έχει γονιδιακό υπόβαθρο ή σχετίζεται άμεσα με περιβαλλοντικούς παράγοντες ή παράγοντες υγείας, ωστόσο τώρα, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης, οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι η κατάκτηση της προσωπικής μας ευτυχίας είναι αποτέλεσμα απλών πρακτικών.

«Αναρωτιόμαστε όλοι: Είναι δυνατόν να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;», αναφέρει η ψυχολόγος κ. Σόνια Λιουμπορμίσκι.

«Παρά την ανακάλυψη ότι η ευτυχία μπορεί μερικώς να προσδιοριστεί γενετικά και παρά τη διαπίστωση ότι οι καταστάσεις της ζωής επηρεάζουν λιγότερο από ό,τι νομίζουμε την ευτυχία μας, εμείς πιστεύουμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουμε τη δύναμη να βρούμε μόνοι μας την ευτυχία», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξέτασαν 51 παλαιότερες μελέτες οι οποίες εστίαζαν στις προσπάθειες να μεγιστοποιηθεί η προσωπική ευτυχία των εθελοντών, μέσα από διαφορετικούς τρόπους θετικής σκέψης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, πράγματι, με τις πρακτικές αυτές βελτιωνόταν σημαντικά η αίσθηση ευτυχίας των συμμετεχόντων.

Ιδού, λοιπόν, τα πέντε βήματα που, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσαν να μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχέστεροι:

1. Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη: Στη μελέτη ζητήθηκε από τους εθελοντές να γράψουν γράμματα σε ανθρώπους που πίστευαν ότι τους είχαν βοηθήσει σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι αυτοί δήλωναν ότι ένιωθαν για πολύ καιρό ευτυχισμένοι – για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Το πιο εκπληκτικό μάλιστα, όπως είδαν, ήταν ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις της πράξης αυτής στον ψυχισμό των εθελοντών παρουσιάζονταν ανεξάρτητα αν είχαν τελικά αποσταλεί ή όχι τα γράμματα.

2. Να διατηρούμε την αισιοδοξία μας: Η θετική σκέψη, κατά τους ειδικούς, έδειξε να ενισχύει το συναίσθημα της ευτυχίας. Στη μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να οραματιστούν το ιδανικό μέλλον για τους ίδιους -π.χ. να έχουν ένα στοργικό σύντροφο που να τους υποστηρίζει ή να κάνουν μια δημιουργική δουλειά που να τους «γεμίζει»- και στη συνέχεια να καταγράψουν τις σκέψεις τους σε ένα ημερολόγιο. Μετά από λίγες εβδομάδες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αυτοί δήλωναν πιο ευτυχισμένοι.

3. Να απαριθμούμε τα «καλά» που μας συμβαίνουν: Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που καταγράφουν κάθε εβδομάδα τρία καλά πράγματα που τους έχουν συμβεί, τονώνουν σημαντικά την αίσθηση ευτυχίας. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν οι ειδικοί, βρίσκουμε λόγους για να νιώθουμε χαρά και, άρα, ευτυχία.
4. Να βάζουμε τα δυνατά μας: Σε μια άλλη μελέτη, ζητήθηκε από τους εθελοντές να απαριθμήσουν τα πιο δυνατά τους σημεία και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν αλλιώς -π.χ. αν κάποιος δήλωνε ότι είχε καλή αίσθηση του χιούμορ, τότε θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να προσφέρει γέλιο και χαρά στους γύρω του. Κάτι τέτοιο έδειξε, επίσης, να εκτοξεύει στα ύψη την ευτυχία.

5. Να κάνουμε καλές πράξεις: Βοηθώντας τούς γύρω μας, βοηθάμε τον εαυτό μας. Όπως φάνηκε, οι άνθρωποι που δωρίζουν χρήματα, αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους σε αγαθοεργίες ή κάνουν αλτρουιστικές πράξεις, δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από άλλους.

Από την άλλη, μια νέα μελέτη γερμανών και αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Social Indicators Research» έδειξε ότι η ευτυχία τελικά έχει… ηλικία.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί αναλύοντας τα στοιχεία μακροχρόνιας μελέτης στην οποία είχαν λάβει μέρος περίπου 21.000 άνδρες και γυναίκες, η ηλικία των 74 ετών χαρακτηρίζεται από τους εθελοντές ως η πλέον ευτυχισμένη.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, έχει να κάνει με τις μειωμένες ευθύνες και οικονομικές ανησυχίες των ανθρώπων αυτής της ηλικίας, τον αυξημένο ελεύθερο χρόνο και την ψυχική ικανοποίηση που νιώθουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

Αντίθετα, λίγα χρόνια νωρίτερα οι εθελοντές δήλωναν ότι προβληματίζονταν για πολλά ζητήματα (καριέρα, οικογένεια κλπ), ενώ λίγο αργότερα ξεκινούσαν τα προβλήματα υγείας, γεγονός που οδηγούσε σε εκ νέου μείωση της αίσθησης ευτυχίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη συνειδητοποίηση του επερχόμενου θανάτου κάνει τους ηλικιωμένους να δίνουν προτεραιότητα στο να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την υπόλοιπη ζωή τους. Επιπλέον, φαίνεται ότι, καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, γίνονται πιο ικανοί να ελέγχουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Διαβάστε ακόμα:
Τι είναι για σας η ευτυχία;
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.3397.asp

Ευτυχία: Χίμαιρα ή πραγματικότητα;
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.10639.asp

Ευτυχία στα… ύψη
http://www.vita.gr/html/ent/979/ent.9979.asp

Η ευτυχία είναι μεταδοτική
http://www.vita.gr/html/ent/098/ent.8098.asp