Ο λόγος για τα μπισκότα… Και το μυστικό κρύβεται στο σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης που κάνει όλες τις γλυκές λιχουδιές τόσο ακαταμάχητες, ώστε να πέφτουμε σε απανωτές παρασπονδίες.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο γεγονός ότι πίσω από τη φαινομενικά «υγιεινή» φρουκτόζη υπάρχει το σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού -γνωστό και ως corn syrup- το οποίο κατόπιν επεξεργασίας μετατρέπεται σε φρουκτόζη. Στη συνέχεια, αυτή αναμειγνύεται με γλυκόζη από καθαρό σιρόπι καλαμποκιού και προστίθεται σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως μπισκότα, αναψυκτικά κ.ά.

Οι παρασκευαστές προτιμούν τη συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία, επειδή είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και πολύ πιο οικονομική σε σχέση με την κανονική ζάχαρη, ενώ προσδίδει στα προϊόντα μαλακιά και τσιχλώδη υφή.

Μετά την κατανάλωσή της, η γλυκόζη-φρουκτόζη ξεγελά τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να νομίζει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη τροφή. Αυτό είναι που, κατά τους ειδικούς, κάνει τις λιχουδιές που την περιέχουν… ακαταμάχητες.

Λόγω των αυξημένων κινδύνων για την υγεία, ωστόσο, η γλυκαντική ουσία που προέρχεται από σιρόπι καλαμποκιού στις ΗΠΑ έχει την ονομασία «Devil’s candy» (το γλυκό του διαβόλου).

«Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, ο οργανισμός μας απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία λέει στον εγκέφαλό μας ότι έχουμε φάει αρκετά», εξηγεί ο δρ. Καρέλ Λε Ρου, σύμβουλος Μεταβολικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου.

«Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν την όρεξη. Όμως, η φρουκτόζη δεν πυροδοτεί τόσο έντονη αντίδραση ινσουλίνης όσο η κανονική ζάχαρη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην λαμβάνει το μήνυμα του κορεσμού», εξηγεί ο ειδικός.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι ειδικοί εξέτασαν 4.500 ανθρώπους χωρίς ιστορικό υπέρτασης. Είδαν, λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν ή έπιναν περισσότερα από 74 γρ. φρουκτόζης την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 αναψυκτικά) αύξαναν τον κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση.

Από την άλλη, πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι η πραγματική φρουκτόζη μετατρέπεται πιο εύκολα σε λίπος στο ήπαρ συγκριτικά με τη γλυκόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου δημιουργίας λιπώδους ιστού γύρω από το ήπαρ, που ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ακόμα:
Τρέξιμο = φρούτα, κολύμβηση = μπισκότα!
http://www.vita.gr/html/ent/554/ent.8554.asp

Αλμυρά μπισκότα με φέτα
http://www.vita.gr/html/ent/688/ent.4688.asp

Παιδικά σνακ. Ποιο να προτιμήσω και ποιο όχι!
http://www.vita.gr/html/ent/481/ent.1481.asp