Για δεύτερη φορά μητέρα έγινε η 32χρονη Στιν Χολμ Μπέργκχολντ από τη Δανία μετά από μεταμόσχευση ωοθήκης.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στον κόσμο που, μετά από αντικαρκινική θεραπεία, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ωοθήκης και έπειτα έφερε στον κόσμο δύο υγιέστατα μωρά, από δύο ξεχωριστές εγκυμοσύνες, όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction».

Μάλιστα, σύμφωνα με το γιατρό της, θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει παιδιά μέχρι τα 70 της.

Παγκοσμίως, 9 παιδιά -μεταξύ των οποίων τα 2 είναι της κ. Μπέργκχολντ- έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο αυτή, κατά την οποία ο ιστός των ωοθηκών αφαιρείται, ψύχεται και, στη συνέχεια, μεταμοσχεύεται εκ νέου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες που υποβάλλονται σε αντικαρκινικές θεραπείες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

Στην περίπτωση της κ. Μπέργκχολντ, η σύλληψη της πρώτης κόρης της, που γεννήθηκε το 2007, πραγματοποιήθηκε με τεχνητή γονιμοποίηση. Η δεύτερη, ωστόσο, που γεννήθηκε το 2008, συνελήφθη φυσιολογικά.

«Όταν ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος για πρώτη φορά ένιωσα χαρούμενη και ενθουσιασμένη – ήμουν, όμως, παράλληλα και πολύ φοβισμένη και σκεπτική, επειδή δεν πίστευα ότι το σώμα μου λειτουργούσε και πάλι φυσιολογικά. Όταν όμως συνειδητοποίησα ότι όντως συνέβαινε, άρχισα να απολαμβάνω την κάθε στιγμή», αναφέρει η 32χρονη γυναίκα.

«Τη δεύτερη φορά η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, αφού η εγκυμοσύνη προέκυψε απροσδόκητα και εντελώς φυσικά. Πρόκειται για θαύμα!», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Δίδυμα από κατεψυγμένο σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/901/ent.7901.asp

Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής

http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp