Η νέα γρίπη επιμένει και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν έχει ακόμη φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Για το λόγο αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα ειδικά μέτρα που είχαν ληφθεί κατά του Η1Ν1 θα πρέπει να συνεχιστούν. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα επίπεδα της δραστηριότητας του ιού διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα που αφορούν τη νέα γρίπη, κ. Κέιτζι Φούκουντα, τα επίπεδα λοίμωξης σε Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη παραμένουν χαμηλά.

«Όμως, έχουμε παρατηρήσει επίσης δραστηριότητα και σε περιοχές όπως π.χ. η Ανατολική Ευρώπη, η Κεντρική Ασία κ.ά. Κατά τη διάρκεια των περασμένων εβδομάδων, εξετάσαμε την κατάσταση και διαπιστώσαμε τα πρώτα κρούσματα και σε χώρες όπως η Σενεγάλη και η Μαυριτανία», λέει ο ειδικός.

Από την άλλη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ειδικοί παρατήρησαν ότι μέχρι στιγμής η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη σε παχύσαρκα άτομα και παιδιά.

Συγκεκριμένα, οι παχύσαρκοι αντιμετώπιζαν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, ενώ στην περίπτωση των παιδιών ο κίνδυνος αυτός ήταν πενταπλάσιος.

«Εκτιμούμε ότι οι θάνατοι σε παιδιά ήταν περίπου πέντε φορές περισσότεροι από εκείνους σε άλλες ηλικιακές ομάδες, τουλάχιστον σε σχέση με την εποχική γρίπη», αναφέρει η δρ. Αν Σουσάτ.

Διαβάστε ακόμα:
Πανδημία Η1Ν1: Πώς θα εξελιχθεί;
http://www.vita.gr/html/ent/627/ent.10627.asp

Χαμηλή η θνησιμότητα του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/592/ent.10592.asp

«Τεχνητή» η νέα γρίπη;
http://www.vita.gr/html/ent/463/ent.10463.asp