Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί η θεραπεία ταμοξιφένης δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική σε όλες τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενώ αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα πικρού πεπονιού (ένα είδος ξυλάγγουρου) «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη των ειδικών του Κέντρου Καινοτόμου Έρευνας για τον Καρκίνο που ανήκει στο βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, μια γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ταμοξιφένης.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Research», το πρόβλημα εντοπίζεται στο γονίδιο FGFR1. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θεραπειών που θα απευθύνονται σε γυναίκες που φέρουν το προβληματικό γονίδιο.
«Η κατανόηση του πώς ακριβώς το συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί την αντίσταση του οργανισμού στην ταμοξιφένη μπορεί να μας αποκαλύψει νέους στόχους για αντικαρκινικές θεραπείες σε ασθενείς που διαφορετικά δεν θα είχαν όφελος από τη θεραπεία τους», εξηγεί ο δρ. Νικ Τάρνερ.
«Υπάρχουν πολλά φάρμακα σε εξέλιξη που μπορούν να σταματήσουν τη δράση του γονιδίου FGFR1 και κλινικές μελέτες διερευνούν τώρα αν αυτά τα φάρμακα έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση καρκίνων με πληθώρα αντιγράφων αυτού του γονιδίου» συμπληρώνει.
Από την άλλη, σύμφωνα με μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις, το ταπεινό πικρό πεπόνι έδειξε να εξολοθρεύει αποτελεσματικά καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού.
Πρόκειται για ένα λαχανικό -και όχι φρούτο- που απαντάται κυρίως στην Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αμερική. Μάλιστα, στις χώρες αυτές, περιλαμβάνεται σε γιατρικά που παρασκευάζουν οι κάτοικοι κατά του διαβήτη και της υπέρτασης.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, λοιπόν, το «θαυματουργό» εκχύλισμα του πρασινωπού λαχανικού έδειξε ότι θα μπορούσε να χαρίσει προστασία κατά της νόσου.
«Όταν χρησιμοποιήσαμε εκχύλισμα πικρού πεπονιού, είδαμε ότι σκότωνε τα καρκινικά κύτταρα του μαστού», αναφέρει η καθηγήτρια Παθολογίας και επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ράτνα Ρέι και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, δεν παρατηρήσαμε ότι το εκχύλισμα σκότωνε υγιή κύτταρα».
«Δεν πιστεύω ότι θα αποτελέσει θεραπεία κατά του καρκίνου, ωστόσο θα μπορούσε να επιβραδύνει ή ακόμη να προλάβει την εμφάνιση της νόσου», εκτιμά η ειδικός.
Διαβάστε ακόμα:
Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp
Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp
Πεπόνι κατά του στρες!
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.10007.asp
Καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί η θεραπεία ταμοξιφένης δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική σε όλες τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενώ αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα πικρού πεπονιού (ένα είδος ξυλάγγουρου) «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα.