Ένα νέο εισπνεόμενο φάρμακο μπορεί με 1 μονοδόση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία κατά της γρίπης των πτηνών, γνωστής και ως Η5Ν1, η οποία έχει υψηλή θνησιμότητα, κυκλοφορεί ακόμη, και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε πανδημία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία CS-8958 και με τη δραστική ουσία λανιναμιβίρη ανήκει στην εταιρεία «Daiichi Sankyo Co Ltd». Από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι μία δόση του εισπνεόμενου φαρμάκου τα προστατεύει αποτελεσματικότερα από τον Η5Ν1 σε σχέση με το Tamiflu.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Public Library of Science Journal PLoS Pathogens», υπάρχουν στα σκαριά πολλά νέα αντιικά φάρμακα από διαφορετικές εταιρείες τα οποία στοχεύουν σε ακόμη μεγαλύτερη προστασία από λοιμώξεις.

«Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μία μόνο δόση προσέφερε προστασία μεγαλύτερης διάρκειας κατά του Η5Ν1 στα ποντίκια, συγκριτικά με την οσελταμιβίρη (Tamiflu) η οποία πρέπει να χορηγείται άμεσα για να είναι αποτελεσματική», αναφέρει ο δρ. Γιοσιχίρο Καγουόκα από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.

Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές την αίτηση έγκρισης του φαρμάκου μέχρι τον επόμενο μήνα, ενώ στοχεύει στην κυκλοφορία του μέχρι το Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε ακόμα:
Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp

Η γρίπη «εγκυμονεί» κινδύνους για την καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/139/ent.10139.asp

Η γρίπη «προτιμά» τους άνδρες!
http://www.vita.gr/html/ent/165/ent.9165.asp