Ο ευτυχισμένος γάμος χαρίζει στους άνδρες προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια, εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι ελεύθεροι άνδρες και όσοι έχουν κάνει αποτυχημένους γάμους αντιμετωπίζουν κατά 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με όσους έχουν κάνει έναν αρμονικό γάμο και νιώθουν ευτυχισμένοι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 10.059 δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην Ισραηλιτική Μελέτη Ισχαιμικής Καρδιοπάθειας το 1963.

Οι άνδρες αυτοί παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών μέχρι το 1997, προκειμένου να εξακριβωθεί το αίτιο θανάτου όσων μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν αποβιώσει.

«Μια ανάλυση του 3,6% των ανδρών που δήλωναν δυσαρεστημένοι από το γάμο τους έδειξε ότι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου που ήταν κατά 64% υψηλότερος σε σχέση με τους άνδρες που θεωρούσαν το γάμο τους επιτυχημένο», εξηγεί ο δρ. Γιούρι Γκόλντμπερτ.

«Δεν περίμενα ότι ένας αποτυχημένος γάμος θα είχε τέτοια στατιστική σημασία», δηλώνει ο ειδικός. Το ίδιο φαινόμενο ωστόσο, τονίζει, ισχύει και στην περίπτωση των ελεύθερων ανδρών οι οποίοι επίσης δεν βιώνουν την ευτυχία μέσα από τη συντροφικότητα.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη έρχεται λίγο μετά την έρευνα βρετανών επιστημόνων από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα του στρες οδηγούν σε σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι έρευνα έγινε σε 514 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 62 ετών κατά μέσο όρο, που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με την καρδιά τους.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν δυσεπίλυτες νοητικές ασκήσεις προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σάλιο τους. Η συγκεκριμένη ορμόνη, που αποκαλείται και «ορμόνη του στρες», εκκρίνεται όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό ψυχολογική, νοητική ή σωματική πίεση.

Όπως έδειξε η έρευνα, όσων τα επίπεδα κορτιζόλης ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν στενωμένες αρτηρίες, συγκριτικά με όσους παρέμειναν ατάραχοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Heart Journal».

Διαβάστε ακόμα:
Ποιοι είναι πιο υγιείς; Οι παντρεμένοι ή οι εργένηδες;
http://www.vita.gr/html/ent/825/ent.10825.asp

Υπάρχουν λόγοι για να παντρευτείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/603/ent.10603.asp

Το συχνό βούρτσισμα σώζει από εγκεφαλικά
http://www.vita.gr/html/ent/157/ent.9157.asp