Οι μαθητές που έχουν καλή φυσική κατάσταση αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με το δρ. Γουίλιαμ Τζ. ΜακΚάρθι και την ομάδα του, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, προκειμένου οι μαθητές να έχουν καλή εγκεφαλική λειτουργία «θα πρέπει να διατηρούν καλή σιλουέτα και καλή φυσική κατάσταση».

Οι ειδικοί συνέκριναν τη φυσική κατάσταση, το βάρος και τις σχολικές επιδόσεις στα μαθηματικά, στην ανάγνωση και στα γλωσσικά τεστ περίπου 2.000 μαθητών από σχολεία της νότιας Καλιφόρνια για 1 χρόνο.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pediatrics», περίπου το 32% των μαθητών ήταν υπέρβαροι και το 28% παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τη φυσική τους κατάσταση, βάζοντάς τους να διανύσουν τρέχοντας ή περπατώντας μια απόσταση περίπου 1,5 χλμ σε διάδρομο γυμναστικής. Με χρονικό όριο τα 15 λεπτά, τα αγόρια ολοκλήρωναν τη διαδρομή κατά μέσο όρο σε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ τα κορίτσια χρειάζονταν περίπου 11 λεπτά.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περίπου το 65% των μαθητών είχαν κάτω του μετρίου φυσική κατάσταση για την ηλικία και το φύλο τους. Συγκριτικά με αυτούς, όσοι ξεπερνούσαν τη μέση φυσική κατάσταση είχαν σαφώς καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και από επόμενες μελέτες, τότε «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι μαθητικές επιδόσεις», τονίζουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
http://www.vita.gr/html/ent/500/ent.10500.asp

Έστω και λίγη γυμναστική κάνει θαύματα
http://www.vita.gr/html/ent/530/ent.7530.asp

Tεστ: Bαθμολογήστε τη φυσική σας κατάσταση
http://www.vita.gr/html/ent/119/ent.1119.asp