Μια μικροσκοπική συσκευή η οποία θα χρησιμοποιείται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι για την ακριβή μέτρηση σπερματοζωαρίων αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ευρώπη.

Στην παρούσα φάση, το τεστ SpermCheck Fertility, που θυμίζει τεστ εγκυμοσύνης ή ωορρηξίας, βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με το δρ. Τζον Σ. Χερ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του νέου τεστ, το εύχρηστο «εργαλείο» απευθύνεται κυρίως σε ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα και δεν επιθυμούν παρ’ όλα αυτά να υποβληθούν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το νέπ τεστ, όπως εξηγεί ο δρ. Χερ, βοηθά τα ζευγάρια να διαπιστώσουν, έναντι μικρού κόστους, κατά πόσον η γονιμότητα του άνδρα είναι αυτή που τα εμποδίζει να επιτύχουν το στόχο τους.

«Το τεστ θα κυκλοφορήσει στην αγορά προς 25 δολάρια -δηλαδή περίπου 18 ευρώ- και είναι πολύ πιο οικονομικό από το να κάνει κανείς την απαιτούμενη ανάλυση σπέρματος», δηλώνει ο δρ. Χερ.

Η μικρή συσκευή λειτουργεί εντοπίζοντας το αντιγόνο στην κεφαλή του σπερματικού κυττάρου, γνωστό ως SP-10, το οποίο ανακάλυψαν ο δρ. Χερ και οι συνάδελφοί του. Σε αντίθεση με το τεστ εγκυμοσύνης, κατά το οποίο η γυναίκα πρέπει να βρέξει το ειδικό στικ με τα ούρα της, το SpermCheck Fertility ακολουθεί άλλη λογική.

Εδώ, μετά την εκσπερμάτιση, ο χρήστης αφήνει το σπέρμα του να «ξεκουραστεί» σε ειδικό δοχείο για 20 λεπτά και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας πιπέτας (σταγονόμετρου), συλλέγει 100 μικρολίτρα, τα οποία ανακατεύει με μια ειδική ουσία προκειμένου το σπέρμα να απελευθερώσει την πρωτεΐνη SP-10. Στη συνέχεια, προσθέτει λίγες μόλις σταγόνες στη συσκευή και σε 7 λεπτά έχει την απάντηση για την ποιότητα του σπέρματός του.

Διαβάστε ακόμα:
Χημική απειλή για την ανδρική γονιμότητα!
http://www.vita.gr/html/ent/002/ent.8002.asp

Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.7244.asp

Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp