Ένα νέο γονιδιακό τεστ που προβλέπει πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η χημειοθεραπεία σε έναν καρκινοπαθή ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η προσπάθεια, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ανοίγει νέους δρόμους για εξατομικευμένες αντικαρκινικές θεραπείες κυριολεκτικά «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του κάθε ασθενούς, ώστε να έχουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Ξεκινώντας από τις 829 γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες περιορίστηκαν σε μόλις 6 γονίδια τα οποία φάνηκε να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της αντικαρκινικής θεραπείας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τα γονίδια αυτά προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματική δράση είχε το φάρμακο πακλιταξέλη στους ασθενείς.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «The Lancet Oncology», πολύ πιθανόν κάτι τέτοιο να είναι εφικτό και στην περίπτωση άλλων τύπων καρκίνου και αντικαρκινικών θεραπειών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορούμε με ακρίβεια να εντοπίσουμε τα γονίδια που εμποδίζουν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων από την αντικαρκινική θεραπεία και να τα χρησιμοποιήσουμε εξατομικευμένα υπέρ του ασθενούς», τονίζει ο δρ. Charles Swanton, επικεφαλής της μελέτης.

Επιπλέον, «Νέες τεχνικές όπως αυτή μπορεί να οδηγήσουν σε εξατομικευμένες θεραπείες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, γεγονός που μπορεί μακροπρόθεσμα να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης από τη νόσο», συμπληρώνει η δρ. Λέσλι Γουόκερ από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Καρκίνος:Είμαστε στην αρχή του τέλους; Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.10824.asp

Ένα τεστ θα εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/933/ent.6933.asp

Τεστ ανιχνεύει πολλούς καρκίνους
http://www.vita.gr/html/ent/301/ent.9301.asp