Η συχνή λήψη παυσίπονων χαπιών αυξάνει τον κίνδυνο κώφωσης στους άνδρες, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.
Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η λήψη παρακεταμόλης για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα διπλασιάζει τον κίνδυνο ήπιας έως σοβαρής κώφωσης πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Διαπίστωσαν, ακόμη, ότι και άλλα είδη φαρμάκων, όπως π.χ. η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, πιθανόν να συνδέονται με τη σταδιακή απώλεια της ακοής.

Παρά το γεγονός ότι τα επιστημονικά ευρήματα δεν βεβαιώνουν αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα παυσίπονα και την κώφωση, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανοί ερευνητές παρακολουθούσαν ανά διετία την υγεία και την καθημερινότητα περίπου 26.000 ανδρών, επί 18 χρόνια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν αν και πόσο συχνά έπαιρναν παυσίπονα και αν εμφάνισαν προβλήματα ακοής.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, περίπου 3.500 άνδρες δήλωσαν ότι είχαν κάποιο πρόβλημα ακοής. Οι άνδρες κάτω των 60 ετών που έπαιρναν τουλάχιστον 2 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά 33% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν μερική απώλεια της ακοής τους, συγκριτικά με όσους λάμβαναν λιγότερες.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «The American Journal of Medicine», ο συσχετισμός αυτός δεν εντοπίστηκε και στην περίπτωση των ανδρών άνω των 60 ετών.

Επιπλέον, οι άνδρες κάτω των 50 που έπαιρναν συχνά ιβουπροφένη και άλλα μη στεροειδή παυσίπονα, αντιμετώπιζαν κατά 61% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ακοής, ενώ στην περίπτωση εκείνων που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 32%.

Παρά το γεγονός ότι στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν και γυναίκες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα ο ίδιος κίνδυνος κώφωσης να ισχύει και στη δική τους περίπτωση.

Διαβάστε ακόμα:
Κίνδυνοι από τα παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.9503.asp

Ποιο παυσίπονο να πάρω;
http://www.vita.gr/html/ent/422/ent.1422.asp

Αντιβιοτικά οδηγούν σε κώφωση
http://www.vita.gr/html/ent/464/ent.8464.asp