Επικίνδυνα υψηλά επίπεδα της τοξικής ουσίας αντιμόνιο, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου, ανιχνεύτηκαν από δανούς ειδικούς σε φυσικούς χυμούς που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι ανέλυσαν προϊόντα γνωστών εταιρειών που κυκλοφορούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ορισμένοι χυμοί φρούτων και φυσικοί χυμοί είχαν 2,5 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιμόνιο σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το νερό της βρύσης.

Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία εκατομμυρίων παιδιών που πίνουν τους χυμούς με αντιμόνιο, το οποίο δεν ενοχοποιείται μόνο για καρκινογένεση, αλλά και για προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανώς η συγκεκριμένη ουσία περνά στους χυμούς από την πλαστική τους συσκευασία. Προηγούμενη γερμανική μελέτη είχε εντοπίσει αντιμόνιο και σε εμφιαλωμένο νερό, γεγονός που είχε αποδοθεί τότε στα πλαστικά μπουκάλια συσκευασίας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environmental Monitoring». Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν 42 διαφορετικούς χυμούς κόκκινου χρώματος (φραγκοστάφυλο, φράουλα, βατόμουρα, κεράσι) από τη Δανία, τη Σκοτία και την Ελλάδα. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι η περιεκτικότητά τους σε αντιμόνιο ήταν 17 φορές υψηλότερη από κάθε άλλη προηγούμενη μέτρηση. Οι ερευνητές δεν αναφέρουν ποιες συγκεκριμένες μάρκες χυμών εξέτασαν.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ερευνητές, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να επιβεβαιωθεί πότε ακριβώς εντοπίστηκε η ύπαρξη αντιμονίου στα προϊόντα – αν δηλαδή ήταν ανιχνεύσιμη ήδη από την παραγωγή τους ή διέρρευσε κατά τη συσκευασία τους.

Διαβάστε ακόμα:
Μην το παρακάνετε με τα φρουτοποτά
http://www.vita.gr/html/ent/189/ent.7189.asp

Η πορτοκαλάδα βλάπτει τα δόντια
http://www.vita.gr/html/ent/509/ent.9509.asp

Ένοχα για καρκίνο τα αναψυκτικά
http://www.vita.gr/html/ent/919/ent.10919.asp