Αμφιλεγόμενες δίαιτες για τη γρήγορη απώλεια βάρους μπορούν να αναστρέψουν βλάβες στις αρτηρίες των παχύσαρκων, εκτιμούν ισραηλινοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν του Νεγκέβ στο Ισραήλ, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων -όπως π.χ. η Άτκινς-, χαμηλών λιπαρών αλλά και τα διατροφικά μοτίβα που υιοθετούν κανόνες της μεσογειακής διατροφής μπορούν να αναστρέψουν αρτηριακές βλάβες.

Δοκιμές, μάλιστα, έδειξαν ότι άτομα που έχασαν περιττά κιλά και με τη βοήθεια της δίαιτας μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση, κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία των αρτηριών τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερήχους για να μετρήσουν το πάχος των τοιχωμάτων των καρωτίδων αρτηριών 140 εθελοντών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παχύσαρκοι άνδρες γύρω στην ηλικία των 50 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) 30,4.

Στα τοιχώματα των καρωτίδων υπήρχε συσσώρευση λίπους, μια κατάσταση γνωστή και ως αθηροσκλήρωση, η οποία συνδέεται άμεσα με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Δύο χρόνια αργότερα, ο όγκος των καρωτίδων των ασθενών που ακολουθούσαν τις δίαιτες αυτές είχε μειωθεί κατά 5% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα είχε περιοριστεί και το πάχος τους κατά 1,1%.

Τελικώς, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι ασθενείς που βελτίωσαν την υγεία των αρτηριών τους ήταν εκείνοι που έχασαν τα περισσότερα κιλά μέχρι το τέλος της μελέτης, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της αρτηριακής τους πίεσης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», που εκδίδεται από την Αmerican Heart Association (AHA).

Διαβάστε ακόμα:
Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Ποιά δίαιτα σας ταιριάζει
http://www.vita.gr/svc/myDiet/

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp