Τις εποχικές αλλεργίες φαίνεται ότι παρατείνει η κλιματική αλλαγή, εκτιμά τώρα νέα ιταλική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Γένοβας, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες παρατείνουν την ύπαρξη της γύρης στην ατμόσφαιρα, πυροδοτώντας έτσι αλλεργικά συμπτώματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα της γύρης που εντοπιζόταν στον αέρα μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ιταλίας από το 1981 μέχρι το 2007 και είδαν πόσο διαρκούσε το φαινόμενο και τι επίδραση είχε σε όσους είχαν κάποια ευαισθησία.

«Μελετώντας μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παρατηρήσαμε ότι η σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της εμφάνισης της γύρης σε κάποια φυτά και συνεπώς στην ατμόσφαιρα», αναφέρει ο δρ. Ουόλτερ Κανόνικα που συμμετείχε στην έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το ποσοστό των ασθενών που εμφάνιζαν αλλεργικά συμπτώματα -όπως π.χ. αλλεργική ρινίτιδα- αυξήθηκε, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η γύρη ευθυνόταν αποκλειστικά για το αποτέλεσμα αυτό.

«Η αυξημένη και παρατεταμένη ύπαρξη γύρης στην ατμόσφαιρα εντείνει την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων στους ανθρώπους με αλλεργική ρινίτιδα αλλά και σε εκείνους που μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα», δήλωσε η Estelle Levetin από την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανοί, εκ των οποίων οι μισοί παιδιά, διαγνώστηκαν με αλλεργική ρινίτιδα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα:
Ανοσοθεραπεία: Πώς νικά τις αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.5503.asp

Αλλεργίες: Άνοιξαν και σας… περιμένουν!
http://www.vita.gr/html/ent/833/ent.8833.asp

Πράσινες ταράτσες: Αντίδοτο στο κλίμα της πόλης
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.5523.asp