Διατροφικές διαταραχές, έντονοι πονοκέφαλοι και τριγμός των δοντιών αποτελούν τις παράπλευρες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εκτιμούν οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους αυξάνονται κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

«Πρόκειται για ανθρώπους φιλόδοξους και τελειομανείς, που συνήθως εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις», αναφέρει ο δρ. Σαρίφ Καν, ειδικός οδοντικών εμφυτευμάτων.

Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, αυτοί που βιώνουν εντονότερα το πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι στο χρηματοοικονομικό τομέα. Κάποιοι οδοντίατροι, μάλιστα, δηλώνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που τους επισκέπτεται με προβλήματα τριγμού έχει αυξηθεί κατά 10-20% τον τελευταίο χρόνο.

«Υπάρχει πολύ άγχος με τα οικονομικά προβλήματα και τις απολύσεις», δηλώνει ο δρ. Γιαν Μέντμεντ, οδοντίατρος από το Εδιμβούργο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι όσοι ταξιδεύουν συχνά για επαγγελματικούς λόγους είναι πιο επιρρεπείς στον τριγμό των δοντιών.

«Το στρες αποτελεί την κύρια αιτία – οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται να λύσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, είτε στα επαγγελματικά τους είτε στα ερωτικά τους είτε στα οικονομικά τους. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν ένταση στον οργανισμό, η οποία εκτονώνεται μέσω του τριγμού», αναφέρει ένας σύμβουλος ασθενών του Βρετανικού Ιδρύματος Οδοντικής Υγείας.

Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, που συνήθως εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι η χρήση μιας προστατευτικής μασέλας από ειδικό υλικό, η οποία αποτρέπει την τριβή των δοντιών. Το κόστος της ανέρχεται γύρω στα 300-350 ευρώ, φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και καλύπτει την επιφάνεια των δοντιών, εμποδίζοντας τη μεταξύ τους επαφή.

Διαβάστε ακόμα:
Δουλεύοντας στα χρόνια της ύφεσης
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.10229.asp

Oικονομική κρίση: Μη σας πάρει από κάτω!
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.9020.asp