Φρέσκο πρόσωπο

Άννα Παγούνη, δερματολόγος
Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας, η δερματολόγος Άννα Παγούνη έχει πολυετή πείρα και απασχόληση σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία και εξειδίκευση στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας.
«Τρία είναι τα μυστικά για ένα όμορφο και υγιές δέρμα: Καθαρισμός, ενυδάτωση και προστασία από τον ήλιο. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η φροντίδα να ξεκινήσει από μικρή ηλικία και να την ακολουθείτε πάντα πιστά. Για να γίνεται όμως σωστά, θα πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας και τις ανάγκες του, ώστε να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα. Όμως, δεν είναι μόνον ο τύπος του δέρματος που καθορίζει την αγορά ενός προϊόντος, είναι και η γήρανσή του. Συχνά λέμε ότι ένα καλλυντικό είναι κατάλληλο για την ηλικία των 30 ετών, μόνο που δεν έχουν όλες οι τριαντάρες το ίδιο δέρμα. Μετά από κάποια ηλικία θεωρώ ότι είναι απαραίτητες οι κρέμες που περιέχουν στη σύνθεσή τους βιταμίνη C, ρετινόλη ή οξέα φρούτων. ΄Ενα προϊόν στο οποίο αξίζει να επενδύσετε είναι η αντιηλιακή κρέμα, η οποία πρέπει να περιέχει ενυδατικούς παράγοντες και να προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB και να έχει δείκτη προστασίας SPF όχι μικρότερο από 30, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να παραλείπετε την πρωινή ενυδατική σας κρέμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, καλό είναι να μην παραβλέπετε τα scrub και τις μάσκες. Ενισχύουν τα αποτελέσματα του καθημερινού καθαρισμού και βοηθούν στην ανανέωση της επιδερμίδας.»

Αψεγάδιαστο μακιγιάζ

Τζέιμς Καλλιάρντος, make-up artist
Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός Τζέιμς Καλλιάρντος είναι από τους πιο διάσημους μακιγιέρ στον κόσμο. Η ατζέντα του περιλαμβάνει ονόματα όπως της Κλόντια Σίφερ, της Πενέλοπε Κρουζ, της Λίντα Εβανγκελίστα, ενώ η μεγάλη του εμπειρία στο χώρο της μόδας τον οδήγησε σήμερα να συνεργάζεται με τη L’Oréal Paris ως δημιουργός make-up artist.
«Το πρώτο βήμα για να δείχνει ένα μακιγιάζ τέλειο είναι η σωστή βάση», υποστηρίζει ο Τζέιμς Καλλιάρντος, τονίζοντας τη σημασία του make-up. Και συνεχίζει: «Η επιδερμίδα πρέπει να φαίνεται αψεγάδιαστη σαν καμβάς, να υπάρχει ομοιομορφία στο χρώμα και να καλύπτονται οι ατέλειες, χωρίς ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι φοράτε πολλές στρώσεις, γιατί τότε θα δείχνει σαν μάσκα. Ένα από τα πιο χρήσιμα προϊόντα που συμπληρώνει το make-up είναι το concealer, που, εκτός από την πε­ριοχή κάτω από τα μάτια, φοριέται και γύρω από τη μύτη, για να φωτίσει την περιοχή και να καλύψει τυχόν κοκκινίλες και μικρές ευρυαγγείες. Τέλος, η πούδρα που θα απλωθεί από πάνω θα δώσει ένα ματ αποτέλεσμα, σταθεροποιώντας το μακιγιάζ. Αν το μπάτζετ σάς περιορίζει, είναι εύκολο να κάνετε οικονομία αγοράζοντας τα απαραίτητα προϊόντα, αρκεί να βρείτε τη δική σας χρωματική αρμονία με βάση το χρώμα των μαλλιών, της επιδερμίδας και των ματιών σας. Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να βρείτε το στυλ που αναδεικνύει την προσωπικότητά σας. Αν σας αρέσει, για παράδειγμα, να βάφετε έντονα τα μάτια, ένα κραγιόν σε πορτοκαλί χρώμα είναι απολύτως περιττό. Και δεν χρειάζεται να έχετε δύο και τρία προϊόντα από την ίδια κατηγορία για να ενισχύσετε το αποτέλεσμα. Το μυστικό κρύβεται στην ανάμειξη και στο συνδυασμό.
Ένα κόλπο που εφαρμόζω, π.χ. όταν θέλω να δώσω έξτρα λάμψη στα ζυγωματικά, είναι να ταμπονάρω μία μικρή ποσότητα ανοιχτόχρωμης σκιάς πάνω από το ρουζ ή να περνάω lip-gloss πάνω από ένα κραγιόν που είναι ματ.»

Ηλίας Ζάρμπαλης, hair stylist
Η εμπειρία, το ταλέντο και το στυλ του είναι που ανέδειξαν τον Ηλία Ζάρμπαλη, ένα από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα ονόματα στο χώρο της κομμωτικής, ως τον επίσημο hair stylist του Pantene Pro-V. Επιμελείται τα χτενίσματα πολλών επωνύμων, όπως της Σμαράγδας Καρύδη, της Κατερίνας Παπουτσάκη και της Νίκης Κάρτσωνα.
«Ωραία μαλλιά είναι τα υγιή μαλλιά, και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά μια γυναίκα», τονίζει ο Ηλίας Ζάρμπαλης και προσθέτει: «Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τον τύπο των μαλλιών της και κατ’ επέκταση τις ανάγκες τους, για να μπορεί να τις καλύπτει και να βρει την κουπ που της ταιριάζει. ΄Ετσι, δεν θα χρειάζεται να τα επιβαρύνει με πολλές τεχνικές, καταστρέφοντάς τα. Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν σχετικά με τη φροντίδα των μαλλιών είναι κάθε πότε χρειάζονται λούσιμο. Η απάντησή μου είναι ότι το λούσιμο θα πρέπει να γίνεται με μια συχνότητα που θα επιτρέπει στα μαλλιά να είναι πάντα καθαρά. Ένα καλό σαμπουάν είναι η βάση. Το επόμενο βήμα φροντίδας είναι το conditioner, που δεν πρέπει να παραλείπεται. Οι μαλακτικές κρέμες δεν κάνουν μόνο τα μαλλιά πιο απαλά και ευκολοχτένιστα, αλλά και συγκρατούν τα συστατικά των σαμπουάν, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ένα από τα αγαπημένα μου προϊόντα για έξτρα περιποίηση είναι οι μάσκες, στις οποίες αξίζει να επενδύσετε. Μία μικρή ποσότητα, μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, προσφέρει εντατική φροντίδα και προστασία. Όσο για τα προϊόντα styling, δεν θεωρώ ότι είναι οπωσδήποτε απαραίτητα. Αν και πιστεύω ότι ο αφρός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω της ευρείας γκάμας του, η αγορά των προϊόντων styling εξαρτάται από το χτένισμα που θέλετε να πετύχετε. Συμβουλεύω πάντα να αποφεύγουμε τις υπερβολές στη χρήση. Όχι μόνο γιατί κάνουν κακό στα μαλλιά, αλλά και επειδή συχνά καταλήγουμε με προϊόντα που δεν μας είναι απαραίτητα.»