Τα παιδιά που εκτίθενται συχνά στον καπνό του τσιγάρου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακών βλαβών μέχρι την ηλικία των 13 ετών, εκτιμούν τώρα φιλανδοί ειδικοί.

Η ανησυχητική μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Τούρκου στη Φιλανδία υπογραμμίζει για πολλοστή φορά τους κινδύνους που κρύβει το παθητικό κάπνισμα.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 494 παιδιά από τη Φιλανδία, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την εφηβεία, αναζητώντας παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι εκείνα που εξετίθεντο περισσότερο στον καπνό του τσιγάρου από την ηλικία των 8 ετών, εμφάνιζαν ήδη στην ηλικία των 13 ετών βλάβες στις αρτηρίες τους και αυξημένα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης.

«Παρά το γεγονός ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία των ενηλίκων, μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ότι οι επιπτώσεις αυτές εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Καταρίνα Κάλιο.

«Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμη και η ελάχιστη έκθεσή τους σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά ένα καθαρό από καπνό περιβάλλον», εξηγεί η δρ. Κάλιο.

Συγκριτικές μετρήσεις με υπέρηχους σε παιδιά με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη έκθεση στον καπνό έδειξαν ότι τα πρώτα είχαν καρωτίδες με 7% παχύτερα τοιχώματα, ενώ και η αορτή τους είχε κατά 8% μεγαλύτερο πάχος.

Ακόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία των παιδιών που είχαν εκτεθεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα καπνού παρουσίαζαν μια μείωση κατά 15% ως προς τη δυνατότητα διαστολής τους.

Διαβάστε ακόμα:
Η απαγόρευση του καπνίσματος ωφελεί και τους μη καπνιστές!
http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.10193.asp

Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Και το παθητικό κάπνισμα βλάπτει
http://www.vita.gr/html/ent/414/ent.7414.asp

Λιγότεροι καπνιστές λιγότεροι θάνατοι
http://www.vita.gr/html/ent/952/ent.6952.asp