Καμία απολύτως προστασία δεν προσφέρει η ασπιρίνη σε υγιείς ανθρώπους που την παίρνουν προληπτικά κατά των εγκεφαλικών και των καρδιακών επεισοδίων, εκτιμούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Τα νέα ευρήματα ήρθαν στο φως από τους ειδικούς της Μονάδας «Wolfson» για την Πρόληψη της Περιφερικής Αγγειοπάθειας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα καρδιοπάθειας αλλά, εντούτοις, λαμβάνουν προληπτικά χαμηλές δόσεις ασπιρίνης σε καθημερινή βάση, όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν την προστασία που αποζητούν αλλά, παράλληλα, αυξάνουν τον κίνδυνο στομαχικών, εγκεφαλικών ή άλλων αιμορραγιών.

«Γνωρίζουμε ότι η λήψη μίας καθημερινής δόσης ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων σε άτομα με στηθάγχη ή σε όσους έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης αντισταθμίζουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, που αποτελεί παρενέργεια του φαρμάκου», σχολιάζει ο δρ. Πίτερ Ουάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 3.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 εώς 75 ετών, που δεν είχαν καρδιακά προβλήματα.

Οι ειδικοί μέτρησαν την πίεση του αστραγάλου τους και, στη συνέχεια, την συνέκριναν με αυτήν του χεριού, προκειμένου να εντοπίσουν οποιαδήποτε ένδειξη για την εκδήλωση μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Αμέσως μετά, χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: οι μεν λάμβαναν 100 mg ασπιρίνης την ημέρα και οι δε πλασέμπο.

Οκτώ χρόνια αργότερα, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη συχνότητα εκδήλωσης καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των δύο ομάδων.

Εντοπίστηκαν, ωστόσο, 34 σοβαρές περιπτώσεις αιμορραγίας σε ανθρώπους που έπαιρναν ασπιρίνη -δηλαδή περίπου 2%- συγκριτικά με 20 περιπτώσεις αιμορραγίας που καταγράφηκαν σε εκείνους που έπαιρναν πλασέμπο – δηλαδή περίπου 1,2%.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Τζέρι Φοκς, η μέτρηση της πίεσης του αστραγάλου αποτελεί έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο για να μάθει κάποιος αν μελλοντικά θα εμφανίσει καρδιακά προβλήματα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως αξιόπιστο τεστ ελέγχου.

Διαβάστε ακόμα:
Όχι στην ασπιρίνη μαζί με εμβόλια
http://www.vita.gr/html/ent/508/ent.10508.asp

«Όχι» στη συστηματική λήψη ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/947/ent.9947.asp

Όχι στην προληπτική χρήση ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.9278.asp

Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας:
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp