Τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα, τα καρδιακά προβλήματα κάνουν πέρα, εκτιμούν αμερικανικοί ερευνητές.

Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, τα νεότερα στοιχεία των ειδικών του Οργανισμού Υγείας «Kaiser Permanente» δείχνουν ότι οι λάτρεις του καφέ διατρέχουν, τελικά, μικρότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ συστηματικά.

Στη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «American Heart Association» στο Σαν Φρανσίσκο, συμμετείχαν 130.000 άνδρες και γυναίκες. Όσοι έπιναν καθημερινά 4 ή περισσότερες κούπες καφέ, είχαν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από καρδιακά προβλήματα. Για όσους έπιναν 1-3 κούπες καφέ την ημέρα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 7%.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καρδιολόγος δρ. Άρθουρ Κλάτσκι, «Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από αρρυθμίες, αλλά η σχέση αυτή δεν είναι αιτιώδης, ούτε αποδεικνύει ότι ο καφές έχει προστατευτικές ιδιότητες».

Ο δρ. Κλάτσκι δηλώνει ότι οι μέτριες δόσεις καφεΐνης μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά, μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας η οποία μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Κάτι τέτοιο, όμως, πιθανόν να επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως είναι η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή.

«Η μελέτη μας, λοιπόν, δεν αποδεικνύει ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης προστατεύει την καρδιά, βεβαιώνει όμως ότι οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα δεν χρειάζεται να στερούνται την αγαπημένη τους συνήθεια!», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Καφές στο πιάτο!
http://www.vita.gr/html/ent/848/ent.8848.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

Όχι στον καφέ μετά το μεθύσι
http://www.vita.gr/html/ent/581/ent.10581.asp

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου;
http://www.vita.gr/html/ent/299/ent.10299.asp