Ο πόλεμος για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αναζωπυρώνεται μετά την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει την καλλιέργεια μεταλλαγμένης πατάτας στην Ευρώπη.

Για άλλη μια φορά ο καταναλωτής στέκεται με περίσκεψη μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και με φόβο μπροστά στο πιάτο τους μιας και δεν ξέρει αν αυτό που θα καταναλώσει θα του προσφέρει απόλαυση ή προβλήματα υγείας.

Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστεκόταν στην καλλιέργεια και εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Πριν λίγες μέρες, όμως, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια εμπάργκο στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια μεταλλαγμένης πατάτας.

Χαρτί από πατάτα
Πρόκειται για τη σούπερ πατάτα Amflora παραγωγής της γερμανικής εταιρείας BASF, που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά για βιομηχανική χρήση. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.
Το πρόβλημα βέβαια, δημιουργείται από τη στιγμή που ανάβει το πράσινο φως και για τη χρήση στις ζωοτροφές υποπροϊόντων που προκύπτουν από την επεξεργασία της Amflora.
Μετά την απόφαση της Επιτροπής, την εν λόγο πατάτα αναμένεται να «φιλοξενήσουν» στο έδαφός τους την άνοιξη η Τσεχία και η Γερμανία, ενώ τα προσεχή χρόνια θα ακολουθήσουν η Ολλανδία και η Σουηδία.
Η Amflora είναι ο δεύτερος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται πλέον στην Ευρώπη μετά το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 του αμερικανικού κολοσσού Monsanto.

Ευρωπαϊκή διαμάχη για τα μεταλλαγμένα
Από τη μια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βρίσκει ενδείξεις ότι το νέο μεταλλαγμένο προϊόν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας ή το περιβάλλον και υπεραμύνεται της άποψης ότι πρέπει να προχωράμε μπροστά στη νέα εποχή των καινοτόμων τεχνολογιών και από την άλλη η ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων φουντώνει.
Οι Ευρωπαίοι οικολόγοι δηλώνουν «σοκαρισμένοι» και αντιτίθενται στην απόφαση αυτή. Εκφράζουν μάλιστα σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο της Amflora που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Η Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου συντάσσεται με όσους είναι αντίθετοι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και δηλώνει ότι η απόφαση αυτή της Κομισιόν συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου στους Ευρωπαίους πολίτες που στην πλειονότητά τους είναι αντίθετοι στα μεταλλαγμένα. Ανήσυχος και αντίθετος με αυτή την εξέλιξη είναι και ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Λούκα Ζάια.

Το «όχι» της Ελλάδας
Όσο για την Ελλάδα; Επιμένει να λέει «όχι» στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι η Amflora δεν πρόκειται ούτε να καλλιεργηθεί στη χώρα μας ούτε να εισαχθεί στην ελληνική αγορά.