Περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων ζουν στο ανθρώπινο έντερο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, καθώς η ποικιλία των βακτηρίων φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας και με την εμφάνιση ασθενειών, όπως π.χ. ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Για πρώτη φορά, οι ειδικοί κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το γονιδίωμα όλων των μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και είδαν ότι η χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από 100 φορές περισσότερα μικροβιακά γονίδια σε σχέση με τα ανθρώπινα γονίδια!

«Διαθέτουμε 10 φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα παρά ανθρώπινα κύτταρα», τονίζει ο δρ. Ζερόεν Ράες από το Πανεπιστήμιο «Vrike» στις Βρυξέλλες, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το 99% των γονιδίων που λειτουργούν στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι καν ανθρώπινα, -το DNA των βακτηρίων ισοδυναμεί με περίπου 200 ανθρώπινα γονιδιώματα!

Σύμφωνα με τον ειδικό, μάλιστα, τα περισσότερα από τα μικρόβια αυτά ζουν στο έντερο.

Τη διεθνή μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής το δρ. Γιουν Γουάνγκ από το Ινστιτούτο Γενωμικής του Πεκίνου, με στόχο τη χαρτογράφηση όλων των γονιδίων που αποτελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η προσπάθεια βασίστηκε στην ανάλυση περιττωμάτων 124 Ισπανών και Δανών. Συνολικά σε όλα τα δείγματα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 είδη μικροβίων, από τα οποία σχεδόν όλα ήταν βακτήρια.

«Η χλωρίδα του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, αφού συμβιώνουμε με αυτά τα μικρόβια», εξηγεί ο κ. Ράες. «Τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφών, προσφέρουν βιταμίνες, μας προστατεύουν από παθογένειες που απειλούν τον οργανισμό μας. Εάν υπάρχει πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου, τότε οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν πολλές και διαφορετικές ασθένειες, όπως καρκίνο, νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, ακόμη και παχυσαρκία».

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι με τα νέα στοιχεία θα μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» τους μηχανισμούς του οργανισμού και ενδεχομένως να κατανοήσουν καλύτερα ορισμένες σοβαρές ασθένειες.

Διαβάστε ακόμα:
Βρέθηκε το γονίδιο του ευερέθιστου εντέρου
http://www.vita.gr/html/ent/505/ent.7505.asp

Για να είστε χαλκέντεροι
http://www.vita.gr/html/ent/825/ent.5825.asp

Τα amore mio του εντέρου σας
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.8839.asp