Νέο γονιδιακό τεστ προσδιορίζει ποια δίαιτα θα σας οδηγήσει στην απόκτηση της ιδανικής σιλουέτας!

Τα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, οι οποίοι εξέτασαν το γονιδιακό τεστ της εταιρείας Interleukin Genetics Inc και ανακάλυψαν ότι πράγματι λειτουργεί.

Η δοκιμή του τεστ πραγματοποιήθηκε σε 140 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, στις οποίες υπέδειξε την πιο κατάλληλη δίαιτα βάσει του γενετικού τους χάρτη. Όπως ανακοίνωσαν, μάλιστα, οι ειδικοί στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι συμμετέχουσες που ακολούθησαν τη δίαιτα που προέκυψε από το τεστ κατάφεραν να χάσουν περισσότερα κιλά συγκριτικά με τις εθελόντριες που δεν ακολούθησαν την προτεινόμενη δίαιτα του τεστ.

«Η δυνατότητα χρήσης γενετικών παραμέτρων για την αποτελεσματική απώλεια βάρους χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παχυσαρκίας», τονίζει σε έκθεσή του ο ερευνητής δρ. Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Το πρωτοποριακό τεστ, που απαιτεί τη λήψη δείγματος από το εσωτερικό της παρειάς, στοιχίζει περί τα 149 δολάρια -δηλαδή περίπου 100 ευρώ– και ανιχνεύει μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, γνωστά ως FABP2, PPARG και ADRB2. Σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκευάζει, πρόκειται για γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό.

«Μία από τις γονιδιακές μεταλλάξεις επηρεάζει την απορρόφηση λίπους από το έντερο», εξήγησε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Interleukin, κ. Κεν Κόρνμαν.

«Άρα, άτομα που φέρουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη απορροφούν περισσότερο λίπος από την τροφή τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές αν επιθυμούν να χάσουν βάρος», συμπλήρωσε.

Μια άλλη μετάλλαξη φαίνεται να επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στην ινσουλίνη – την παραγωγή δηλαδή ινσουλίνης για το μεταβολισμό των σακχάρων. Για το λόγο αυτό, τα άτομα της ομάδας αυτής θα πρέπει να αποφεύγουν τους απλούς υδατάνθρακες, όπως π.χ. τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη και επεξεργασμένο αλεύρι.

Τέλος, ένα 10-16% των ανθρώπων έχει και τις δύο μεταλλάξεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουν την υπερβολική πρόσληψη και των δύο, υδατανθράκων και λίπους.

Διαβάστε ακόμα:
Ποια δίαιτα σας ταιριάζει
http://www.vita.gr/svc/myDiet/

Φάκελος: Γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp

Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp