Θετική επίδραση στην ψυχολογική μας κατάσταση έχει ο ακτιβισμός, εκτιμούν γερμανοί και αμερικανοί ερευνητές.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ασχολείται με την επίδραση που μπορεί να έχει η πολιτική και η κοινωνική δραστηριοποίηση στον ψυχισμό μας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους δρ. Μάλτε Κλαρ από το Πανεπιστήμιο του Γκέντιγκεν στη Γερμανία και δρ. Τιμ Κασέρ από το Κολέγιο Κοξ στις ΗΠΑ, παρά τις δυσκολίες του, ο πολιτικοκοινωνικός ακτιβισμός χαρίζει δύναμη και ενέργεια που βελτιώνουν τη διάθεση των οπαδών του.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Political Psychology», οι ειδικοί πήραν δύο φορές συνέντευξη από 350 φοιτητές, εξετάζοντας κυρίως το βαθμό της πολιτικής τους δραστηριοποίησης, της χαράς και της αισιοδοξίας τους. Και τις δύο φορές διαπίστωσαν ότι όσοι δήλωναν έτοιμοι να πάρουν μέρος σε κάποια διαδήλωση, ήταν τελικά πιο χαρούμενοι από τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί έβαλαν μια ομάδα φοιτητών να γράψει μια επιστολή προς τη διεύθυνση της καφετέριας του κολεγίου στο οποίο φοιτούσαν υποβάλλοντας απλώς το αίτημα για πιο νόστιμο μενού, και μια δεύτερη ομάδα να κάνει το ίδιο εκφράζοντας, όμως, την απαίτηση για άμεση προμήθεια τοπικών προϊόντων ή προϊόντων Fairtrade (δίκαιου εμπορίου).

Στη συνέχεια, εξετάστηκε και πάλι η διάθεση των εθελοντών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η ζωντάνια που είχαν όσοι απαίτησαν με δυναμικό τρόπο δραστικές αλλαγές ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εμφάνιζαν όσοι είχαν απλά παραπονεθεί για το μενού.

Φαίνεται, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο ακτιβισμός δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση του κινήτρου και την ύπαρξη στόχου στη ζωή τους, ή ακόμη και μια αφορμή για κοινωνικοποίηση.

Διαβάστε ακόμα:
Ευτυχία: Χίμαιρα ή πραγματικότητα;
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.10639.asp

Η ευτυχία…σώζει ζωές!
http://www.vita.gr/html/ent/994/ent.10994.asp

Η… τιμή της ευτυχίας!
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.10399.asp