Σε ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσει η εισαγωγή γαστροοισοφαγικού δακτυλίου που γίνεται για την απώλεια βάρους, υποστηρίζουν τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Τα ανησυχητικά ευρήματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Diabetes UK Annual Professional Conference (APC) και ανήκουν στους ερευνητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αγγλίας και του Nοσοκομείου Southmead στο Μπρίστολ.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 25 ασθενών ηλικίας 30-58 ετών, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους 12 μήνες μετά την εισαγωγή γαστροοισοφαγικού δακτυλίου. Τα 2/3 από αυτούς, μάλιστα, έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Αν και τα οφέλη που καταγράφηκαν ήταν σημαντικά -όπως αναμενόταν άλλωστε-, εντούτοις η εν λόγω επέμβαση είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση των περισσότερων ασθενών.

Αυτό, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, συμβαίνει γιατί πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μετά την επέμβαση – να ισορροπήσουν, δηλαδή, την επιθυμία τους για φαγητό και την ικανότητά τους να το καταναλώσουν-, ενώ κάποιοι άλλοι αντιλαμβάνονται τον γαστροοισοφαγικό δακτύλιο σαν μια μόνιμη δίαιτα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η εισαγωγή του δακτυλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται εύκολη λύση για την απώλεια βάρους. Πρόκειται για μια επέμβαση με σοβαρή επίδραση τόσο στον οργανισμό όσο και στην ψυχολογία του ασθενούς και γι’ αυτό όσοι καταφεύγουν σε αυτή θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από ψυχολόγο», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Άντριου Τζόνσον.

Διαβάστε ακόμα:
Η ζωή μου μετά την εγχείρηση παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/609/ent.1609.asp

Πώς αδυνάτισα με το γαστρικό δακτύλιο
http://www.vita.gr/html/ent/321/ent.1321.asp

Πως έχασα 20 κιλά με το «μπαλονάκι»
http://www.vita.gr/html/ent/185/ent.1185.asp