Με τη βοήθεια της κρυοχειρουργικής, αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να «παγώσουν» την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε ποντίκια.

Τα ελπιδοφόρα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι δοκίμασαν δύο τεχνικές κρυοχειρουργικής σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού. Και οι δύο αφορούσαν στο «πάγωμα» του όγκου: η μία σε 30 περίπου δευτερόλεπτα, ενώ η άλλη σε λίγα λεπτά.

Και με τις δύο τεχνικές οι ειδικοί κατάφεραν να σκοτώσουν τους καρκινικούς όγκους, ωστόσο τα ποντίκια που υποβλήθηκαν στην ταχύτερη θεραπεία παρουσίασαν μικρότερη εξάπλωση του καρκίνου στους πνεύμονες και είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης συγκριτικά με τα υπόλοιπα πειραματόζωα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ταχύτατη κρυοχειρουργική ενεργοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, σκοτώνοντας έτσι αποτελεσματικότερα τους καρκινικούς όγκους.

«Η κρυοχειρουργική έχει πολύ μεγάλες προοπτικές ως θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάικλ Σέιμπελ.

«Εκτός από αποτελεσματική, η συγκεκριμένη τεχνική ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να είναι σε θέση να εξολοθρεύει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα ενδεχομένως έχουν “ταξιδέψει” στον υπόλοιπο οργανισμό», εξηγεί ο ειδικός.

«Αυτό που μάθαμε με αυτή την έρευνα είναι ότι όλες οι κρυοχειρουργικές μέθοδοι δεν είναι ίδιες. Η συγκεκριμένη τεχνική φαίνεται να καταστρέφει τον όγκο και να ενεργοποιεί παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου», καταλήγει ο δρ. Μάικλ Σέιμπελ.

Η κρυοχειρουργική χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως στη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκίνων του προστάτη, του νεφρού, καθώς και μεταστατικών καρκίνων του ήπατος και των οστών.

Tα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο ιατρική επιθεώρηση «Annals of Surgical Oncology».

Διαβάστε ακόμα:
Καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/061/ent.11061.asp

Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp