Το ανοσοποιητικό φαίνεται ότι τονώνει η βιταμίνη D, που εμπεριέχεται στα τρόφιμα ή παράγεται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.

Τα ενδιαφέροντα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα του οργανισμού, τα οποία παίζουν τον ρόλο του «σωματοφύλακα» εξολοθρεύοντας όγκους, βακτήρια και ιούς.

Όπως είδαν οι ειδικοί μάλιστα, χωρίς τα απαιτούμενα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει σοβαρές λοιμώξεις.

«Όταν ένα Τ κύτταρο εκτεθεί σε εξωγενή παθογόνα, στέλνει σήμα μέσω μιας “κεραίας” -γνωστής και ως υποδοχέας βιταμίνης D- προς αναζήτηση βιταμίνης D», εξηγεί ο καθηγητής Κάρστεν Γκέισλερ από το Τμήμα Διεθνούς Υγείας, Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Αυτό σημαίνει ότι τα Τ κύτταρα πρέπει να διαθέτουν ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D, αλλιώς η ενεργοποίησή τους σταματά. Εάν τα Τ κύτταρα δεν βρουν αρκετή βιταμίνη στο αίμα, τότε δεν αρχίζουν καν να κινητοποιούνται», συμπληρώνει ο ειδικός.

Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει στους ειδικούς ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες γύρω από τον μηχανισμό λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και τους τρόπους αποτελεσματικής ενίσχυσής του.

«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να φρενάρουμε την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιων πανδημιών, αλλά και να αντιμετωπίσουμε ανοσοποιητικές αντιδράσεις του ίδιου του οργανισμού, όπως π.χ. η απόρριψη μοσχευμάτων», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τα ενεργά Τ κύτταρα, για παράδειγμα, πολλαπλασιάζονται με εκρηκτικό ρυθμό και ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα φλεγμονώδες περιβάλλον με σοβαρές συνέπειες για το σώμα.

Επίσης, μετά τη μεταμόσχευση ενός οργάνου, τα Τ κύτταρα ενδέχεται να εκλάβουν το νέο όργανο ως «εισβολέα». Επιπλέον, στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα ή η νόσος του Crohn, τα Τ κύτταρα εκλαμβάνουν μέρος των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού ως εχθρούς και τους επιτίθενται.

Κατά τους ειδικούς, η νέα ανακάλυψη θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, τα οποία «δουλεύουν» ακριβώς με αυτόν τον τρόπο – προσπαθούν να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ή να το καταστέλλουν όταν χρειάζεται (όπως π.χ. στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων ή των μοσχευμάτων). Η νέα ευρήματα δημοσιεύονται στη ιατρική επιθεώρηση «Nature Immunology».

Διαβάστε ακόμα:
Εθνικό ζήτημα και η… βιταμίνη D!
http://www.vita.gr/html/ent/522/ent.6522.asp

«Παίξτε άμυνα» με σούπες!
http://www.vita.gr/html/ent/844/ent.10844.asp

Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp