Απίστευτο κι όμως φαίνεται να είναι αληθινό: Όπως έδειξε νέα μεγάλη σκοτσέζικη μελέτη, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά ζουν περισσότερο από εκείνες που δεν έχουν πάρει ποτέ στη ζωή τους.

Η μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Χάναφορντ, έδειξε ότι οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο -συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων- συγκριτικά με όσες δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης.

Όπως γράφει η ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», στην επιστημονική προσπάθεια έλαβαν μέρος 46.000 γυναίκες, οι οποίες παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ερευνητών για περίπου 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ της λήψης αντισυλληπτικού χαπιού και αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου μακροπρόθεσμα.

«Πολλές γυναίκες και ιδιαίτερα όσες λάμβαναν αντισυλληπτικά πρώτης γενιάς πριν από αρκετά χρόνια, ενδεχομένως να νιώθουν σήμερα πιο ήσυχες», αναφέρει ο καθηγητής.

«Η λήψη αντισυλληπτικών με μορφή χαπιού δεν έδειξε να συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου θανάτου μακροπρόθεσμα, αντίθετα φαίνεται να σχετίζεται με ξεκάθαρα οφέλη για την υγεία των γυναικών», εξηγεί ο δρ. Χάναφορντ.

Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι πολύ πιθανόν οι ορμόνες που περιέχονται στο χάπι να ευθύνονται για την προστατευτική του δράση.

«Ωστόσο, οι γυναίκες που λάμβαναν κατά το παρελθόν αντισυλληπτικά χάπια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν προχωρήσει σε εξετάσεις που αφορούν στον εντοπισμό του καρκίνου ή να έχουν ζητήσει από τον γιατρό τους να ελέγξει την αρτηριακή τους πίεση», καταλήγει ο καθηγητής Χάναφορντ.

Όπως δήλωσε και η δρ. Άλισον Ρος από Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας: «Αυτή η μεγάλη έρευνα θα πρέπει να πείσει πια τις γυναίκες ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη λήψη του χαπιού είναι πολύ περισσότερα από τους όποιους κινδύνους».

Η αντισύλληψη θέλει γνώση
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.9231.asp

11 αλήθειες για την αντισύλληψη
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.8617.asp

Το νέο αντισυλληπτικό χάπι περίοδος μόνο 4 φορές το χρόνο! Mήπως είναι επικίνδυνο;
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.6208.asp